NRK Meny
Normal

USA nedjusterer underskuddet

Amerikanske myndigheter advarer om at den amerikanske økonomien fortsatt sliter i kraftig motvind, men justerer likevel ned anslaget over budsjettunderskuddet i år.

Illustrasjonsbilde: dollarsedler

USA nedjusterer anslaget på budsjettunderskuddet, men tallet er fortsatt svimlende.

Foto: Ian Britton / FreeFoto.com

Det hvite hus tror budsjettunderskuddet blir 84 milliarder dollar mindre enn tidligere anslag, men den nye kalkylen går likevel ut på et underskudd på svimlende 1470 milliarder dollar. Det er 10 prosent av det amerikanske brutto nasjonalproduktet.

President Barack Obama har lovet å halvere budsjettunderskuddet i 2013. Hans rådgivere vil trolig anbefale en blanding av kutt og skatteøkninger. Rapporten deres er først ventet å foreligge i desember, i god tid etter kongressvalget.

Myndighetene tror den økonomiske veksten i år blir på 3,2 prosent og 3,6 prosent i 2011, mens arbeidsløsheten er ventet å synke langsomt til i overkant av 6 prosent i 2015.

Les: Finansreformen vedtatt i USA

Les: Obamas krisepakke reddet tre millioner arbeidsplasser

Et av president Barack Obamas viktigste mål har vært å få ned arbeidsløsheten som fortsatt er på rundt 9,5 prosent.

Obama-administrasjonen peker på at boligmarkedet fortsatt er svakt og at den svake økonomiske utviklingen i Europa kan skape problemer for eksportindustrien både i USA og i en rekke andre land.