NRK Meny
Normal

Uro om sikkerheten under OL

Aksjekursen faller og styrelederen truer med å sparke høyt plasserte medarbeidere etter at det verdensomspennende britiske selskapet G4S ikke klarte å skaffe nok sikkerhetsvakter til OL i London.

Soldater skal vokte OL i London

Soldater skal overta mange av vaktoppgavene G4S ikke klarer å fylle.

Foto: LEON NEAL / Afp

Styreleder John Connolly sier, ifølge Financial Times, at det er grunn til å vurdere om dagens toppledere er de beste til å ta selskapet framover.

Soldater overtar

Rundt 3500 soldater er utkommandert for å fylle de sikkerhetsfunksjonene vaktselskapet ikke klarer å fylle.

G4S kastet inn håndkleet i forrige uke, bare vel to uker før sommerlekene starter.

Selskapet regner med å tape mellom 35 og 50 millioner pund på kontrakten, eller mellom 340 og 485 millioner kroner.

G4S´ aksjekurs sank med 6,6 prosent da børsen i London åpnet i dag. Det kommer på toppen av nedgangen i slutten av forrige uke.

Toppsjefen Nick Buckles må tålte mest medfart. Han sier han har vurdert stillingen sin.

– Jeg har vært her i 27 år, og ønsker å fortsette, sier han.

Skrytekontrakt

Kontrakten var verdt 284 millioner pund, eller rundt 2,8 milliarder kroner, og skulle ha vært noe G4S kunne skryte av i kampen om framtidige kontrakter.

Nå frykter aksjonærene at virkningen kan bli den motsatte, særlig når det er snakk om å skaffe seg offentlige kontrakter.

Nick Buckles har vært i hardt vært tidligere også. Han ville bruke 46 milliarder kroner på å kjøpe det internasjonale danske serviceselskap ISS, men aksjonærene protesterte, og Buckles måtte rive i stykker intensjonsavtalen.

Les også: G4S trekker budet på ISS

Politihund på Heathrow

Politi og spesialtrente hunder deltar i sikkerhetskontrollen av idrettsfolk og tilreisende på flyplassen Heatrow.

Foto: Andrew Cowie / Afp

Lederen for OLs arrangementskomité, Sebastian Coe, forsikrer at arrangørene ikke vil sette sikkerheten på spill under lekene, selv om han ikke liker denne saken så nært opptil OLs åpningsseremoni.

Sikkerhet først

Sikkerheten har stått øverst på dagsordenen etter at muslimske terrorister angrep en buss og T-banestasjoner i London i 2005, dagen etter at London ble tildelt lekene. 52 mennesker ble drept i angrepene, og mange ble såret.

I alt kommer 23.000 sikkerhetsfolk til å sørge for at lekene skal gå rolig for seg i den største sikkerhetsoperasjonen på britisk jord i fredstid. G4S skulle ha bidratt med 10.400 av vaktstyrken, og trent opp 6000 studenter og frivillige, men har bare klart å skaffe 4000 hittil, mens ytterligere 9000 er under opplæring.

Les også: Terrormistenkte arrestert i London

Mange av sikkerhetstiltakene er allerede satt i verk. Tilgangen til luftrommet over London og store deler av det sørøstlige England er begrenset fra og med i går, og jagerfly er i beredskap døgnet rundt for om nødvendig å skyte ned fly som oppfører seg mistenkelig.

Les også: I dag senker terrorboblen seg over London

Likevel er det sikkerhetskontrollene ved de mange arenaene presse og publikum har vært mest opptatt av den siste tiden. Det er her vaktene fra G4S i særlig grad skulle ha bidratt.