Hopp til innhold

Ungdom i Europa frykter fremtiden

Ungdom i Europa frykter for fremtiden i en tid med skyhøy arbeidsledighet, viser en ny FN-rapport.

Folk på jobbjakt i Madrid

HØY LEDIGHET: Svært mange er på jobbjakt i Spania. Situasjonen er dramatisk for mange unge også i andre europeiske land.

Foto: ANDREA COMAS / Reuters

I Spania og Hellas står nesten halvparten av alle ungdommer uten jobb.

I EU-landene er fem og en halv millioner mennesker mellom 16 og 24 år arbeidsledige.

– Vi ser potensielt en hel generasjon av unge mennesker som faller utenfor arbeidsmarkedet. De kan risikere å være utenfor arbeidsmarkedet i svært lang tid, sier Rune Arctander, assisterende generalsekretær i FN-sambandet, til NRK.

Spire til opprør

Høy arbeidsløshet er årsaken til flere andre store samfunnsproblemer, ifølge Arctander.

– Det er helt klart at ett av bidragene til opprørene i Nord-Afrika under Den arabiske våren var farlig høye tall for ungdomsledigheten, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Mohammed Bouazizi

HÅPLØSHET FØRTE TIL REVOLUSJON: Den arbeidsledige tunisiske grønnsakselgeren Mohammed Bouazizi satte fyr på seg selv, etter at en politikvinne slo til ham. Ett år etter har tre regimer i Midtøsten falt.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

For ungdommene som står uten arbeid kan de sosiale følgene bli alvorlige.

– Hvis man som ung mann eller kvinne ikke klarer å komme seg inn på arbeidsmarkedet, og heller ikke ser at man kommer til å komme inn i nær fremtid, er det klart at det er roten til et langt liv med sosiale utfordringer, påpeker Arctander.

– Kan bli stor sosial uro

Anette Trettebergstuen

UTEN FREMTIDSHÅP: – Svært mange unge er nå i en situasjon hvor de utdanner seg til ledighet. Det er ikke noe fremtidshåp, sier stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap).

Foto: Stortinget

I den nye FN-rapporten World Youth Report forteller over tusen europeiske ungdommer at de ser svært mørkt på fremtiden.

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) mener at den dystre situasjonen i Europa kan føre til stor sosial uro.

– Svært mange unge er nå i en situasjon hvor de utdanner seg til ledighet. Det er ikke noe fremtidshåp. Det er ikke mulig å etablere seg, man blir boende hjemme. Med dette synker også fødselstallene. Dette kommer til å forplante seg fremover og vi kommer til å se en stor sosial krise, sier Trettebergstuen til NRK.

Andre sosiale utfordringer

At en hel generasjon faller utenfor arbeidsmarkedet får ikke bare økonomiske og samfunnsmessige konsekvenser. For den enkelte kan livskvaliteten stå på spill, ifølge Arctander i FN-sambandet.

– De påføres også en hel del andre sosiale utfordringer, konstaterer han.

– Det handler om hvor man skal bo, hvordan man skal tjene penger og hvordan man skal fø en familie. Det er klart at arbeid er en helt sentral del av en ung mann eller kvinnes liv, fastslår Arctander.