NRK Meny
Normal

Tyver stjeler betalingsterminaler

Et titalls bankkortterminaler med kundeinformasjon er stjålet fra svenske butikker. Eksperter tror det samme kan skje i Norge.

Flere svenske butikker har i sommer blitt frastjålet betalingsterminalene sine. Disse terminalene kan inneholde kundenes kort- og kontoopplysninger.

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

I løpet av en uke i sommer ble et titalls butikker i Stockholm frastjålet sine bankkortterminaler mens de ansatte var uoppmerksomme.

Kortterminalene inneholder informasjon om et hundretalls korttransaksjoner, samt kortnumre, utløpsdatoer og alt som trengs for å begå svindel.

- Kan like gjerne skje i Norge

- Det er naivt å tro at dette ikke også kan skje i Norge, sier sikkerhetssjef Dick Malmlund i Svensk Handel.

Ingen vet ennå hvorfor tyvene stjal terminalene, sier Malmlund.

- Skal de sette utstyr inn i terminalene, og er dette en test? Eller skal de plukke ut informasjon som er lagret i terminalene? Det er dette vi nå ser på, sier han.

Varnergruppen rammet

Også butikker i den norske Varnergruppen, som driver Dressmann- og Cubusbutikker i Stockholm, ble rammet av tyveriene.

Forsikringer fra leverandøren av kortterminaler har imidlertid gjort pressetalsmann Ole Jakob Ytterdal i Varnergruppen trygg på at opplysninger om kundenes bankkort ikke skal kunne misbrukes i ettertid.

- Vi har anmeldt forholdet til politiet, og har utlevert fotomateriale til dem. I tillegge er alle stjålne terminaler sperret, slik at tyver ikke vil kunne hente ut sensitiv informasjon, forteller Ytterdal.

Dick Malmlund tror imidlertid lite på bankenes forsikringer om at opplysningene i kortterminalene ikke kan misbrukes. Det er bare et spørsmål om kodeknekking, mener sikkerhetssjefen.

- Kan man ta seg inn i Pentagons datasystemer, tror jeg man kan knekke koden på en liten bankkortterminal.

Norske terminaler sikrere

Informasjonssjef Stein-Arne Tjore i Bankenes Betalingssentral mener det ikke er noen grunn til å frykte tilsvarende tyverier i Norge, fordi flertallet av norske bankkortterminaler lagrer langt mindre sensitiv informasjon enn de svenske.

Blant annet er siste del av kortnummeret sladdet, slik at det ikke skal være mulig å misbruke informasjon fra terminalene.

- Norske terminaler er i all hovedsak onlinebasert, slik at informasjonen sendes over umiddelbart. I tillegg har ikke terminalen mulighet til å skrive ut detaljert informasjon om kortnummeret. Vi har lagt på noe mer sikkerhet enn det virker som de har gjor i deler av det svenske markedet, sier Tjore.