NRK Meny
Normal

Twitter flyr høyt på børsen

Twitter-eierne kan kvitre hele veien til banken. Aksjekursen gikk til himmels på den første børsdagen for selskapet som fortsatt går i minus.

Twitter-eiere

Twitter-sjef Dick Costolo (fra venstre) sammen med medgrunnleggerne Jack Dorsey, Evan Williams og Biz Stone applauderer når Twitter åpner børsdagen i New York.

Foto: Andrew Burton / Afp

Twitter-tweet om prisen ved børsintroduksjonen 7.11.2013

Twitter valgte Twitter som kanal for offentliggjøring av aksjeprisen forut for torsdagens børsintroduksjon.

Foto: Skjermdump/NRK
Twitter-gründerne Biz Stone og Evan Williams

To av Twitter-gründerne: Biz Stone og Evan Williams.

Foto: Marcio Jose Sanchez / Ap
Twitter om børsnotering

Twitter annonserte 12. september i år at de vil på børs. I dag skjer det.

Foto: HYUNGWON KANG / Reuters

Da børsdagen var over hadde aksjeverdien steget med 73 prosent.

– Om jeg skulle oppsummere denne opplevelsen så vil jeg si at vi er veldig stolte av selskapet, men vi har fortsatt mye arbeid å gjøre, sier Twitter-sjef Dick Costolo til CNBC.

Hans andel i selskapet er nå verdt 346 millioner dollar, opp fra 200 millioner dollar, melder Dagens IT.

Mikrobloggtjenesten Twitter gikk torsdag på børs og kunne tilby investorene i alt 70 millioner aksjer. I går satte selskapet en pris per aksje på 26 dollar, noe som priset selskapet til 14 milliarder dollar.

Med aksjeprisen som har dominert siste del av dagen, er verdien av selskapet mellom 25 og 30 milliarder dollar.

Åpningsprisen gjorde Twitters børsnotering til den nest største børsintroen for et internettselskap, større enn Google-noteringen i 2004. Men fortsatt en god del lavere enn Facebooks notering i mai i fjor.

I dag ble det raskt solgt aksjer for 45,10 dollar, og var på sitt høyeste med 50,09 dollar per aksje. Aksjekursen stoppet på 44,94 dollar.

– Det er tydelig at etterspørselen overstiger tilbudet av aksjer. Det er umulig å vite hva den virkelige verdien er, sier analytiker Michael Pachter til nyhetsbyrået AP.

Går i minus

Men til tross for over 200 millioner aktive brukere i måneden går selskapet sju år etter etableringen, fortsatt ikke med overskudd.

I fjor omsatte Twitter for 1,9 milliarder norske krone, og regnskapet ble gjort opp med 480 millioner kroner i minus, ifølge nyhetsbyrået AFP.

De ni første månedene i år var omsetningen på 1,5 milliarder kroner.

Da nyheten om at Twitter skulle gå på børs først ble kjent i september, ble det antydet at prisen per aksje ville ligge på mellom 17 og 20 dollar.

Sent onsdag satte selskapet prisen til 26 dollar forut for torsdagens børsintroduksjon. Det bekjentgjorde de gjennom en tweet. Tidligere i uka antydet selskapet en pris på 23–25 dollar.

Koden for Twitter-aksjen på New York-børsen blir «TWTR».

Twitter har 230 millioner brukere verden over. 825 000 nordmenn har konto på Twitter, ifølge Ipsos MMI.

Størst siden Facebook

Børsdebuten er den største siden Facebooks i fjor. Da ble aksjene revet bort. 82 millioner aksjer verdt 3,4 milliarder dollar, ble solgt det første halve minuttet etter at Nasdaq-børsen åpnet salget. Det var tidenes største børsnotering av et IT-selskap.

Ved børsdebuten hadde Facebook over 900 millioner brukere i måneden, og det var knyttet stor spenning til børsintroduksjonen. Etter introduksjonen fikk selskapet hard medfart på børsen. Første uka sank verdien av selskapet med en halv milliard, men deretter har pilene pekt oppover og antallet brukere har passert en milliard.

Twitter-hovedkvarteret i San Fransisco

Spent stemning: Ansatte i spiserommet på Twitter-hovedkvarteret i San Francisco, dagen før børsnoteringen.

Foto: ROBERT GALBRAITH / Reuters