NRK Meny
Normal

Tvangsselger Telenoraksjer

Russisk namsmann har beordret tvangssalg av Telenors aksjer i mobiloperatøren Vimpelcom.

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, Telenor
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Meldingen om tvangssalget førte til at Telenor øyeblikkelig stupte 6,5 prosent på Oslo Børs.

Dette førte til at Oslo Børs innførte pause i handelen av Telenor-aksjen.

– Oslo Børs vil undersøke om informasjonen om eierandelen i Vimpelcom er riktig, sier børsens talskvinne Guro Steine til NRK.

Frykter spottpris

Det er bare 10 dager siden nyheten om at den russiske namsmannen i nær fremtid vil klargjøre Telenors aksjer i Telecom-giganten Vimpelcom for salg.

Aksjene har til nå vært i arrest, men blir lagt ut for salg i det åpne markedet til høystbydende.

Telenor frykter at aksjene som har en verdi på 30 milliarder kroner kan bli solgt til spottpris.

Krever erstatning

Aksjene er tatt i arrest av rettsmyndighetene i Russland, som sikkerhet for erstatningen Telenor er idømt å betale miniaksjonæren Farimex. Dette er et knøtteselskap registrert på en øy i Karibia, som Telenor mener i realiteten handler på vegne av Alfa-gruppen.

Dette selskapet er Telenor i full krig med både i Russland og i Ukraina.

Telenor eier i overkant av 30 prosent av aksjene i det russiske telecomselskapet, som er Russlands nest største.

Retten mener at Telenor har påført Vimpelcom et tap på 11 milliarder kroner, ved å trenere Vimpelcoms kjøp av en ukrainsk mobiloperatør.

Telenor har ikke hørt noe

I en pressemelding fra Telenor heter det at selskapets advokater har forsøkt å få kommentarer fra den russiske namsmannen, men har fått til svar at kommentarer først vil bli gitt mandag.

Fra det statlige eiendomskontoret har Telenor i en separat uttalelse fått beskjed om at forberedelsene til et eventuelt tvangssalg vil ta minst to måneder.

Det vil være «overraskende» om tvangssalget skjer før en endelig rettsavgjørelse foreligger, ifølge det norske teleselskapet.

Storpolitisk diskusjon

Den norske regjeringen har tidligere sagt at den vil bruke alle kanaler for å hjelpe Telenor, og statsminister Jens Stoltenberg har tatt opp Telenors problemer med Russlands sterke mann, statsminister Vladimir Putin.

Den norske stat, ved nærings- og handelsdepartementet eier 54 prosent av aksjene i Telenor. Derfor er Telenors problemer i høyeste grad regjeringens problemer.

Viser muskler

NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas tror det er lite Telenor kan gjøre hvis meldingen om tvangssalget viser seg å stemme.

– Dette er veldig alvorlig. Det viser på ett vis at russerne er uforutsigbare.
Dette er jo et varsko mot fortsatte investeringer i Russland, sier Mediaas som tror at den internasjonale kapitalen kommer til å reagere på nyheten:

– Det vil nok føre til at man får en risikopremie på russiske investeringer, som Russland muligens ikke er helt klar over, tror Mediaas.

– En handling som dette viser at de gjør akkurat som det passer dem.
Det viser at de har enormt mye selvtillit, de har jo ikke lenger gjeld og greier seg selv økonomisk. Men det kan være en pris i dette som de kanskje ikke har helt oversikt over, sier Steinar Mediaas.