NRK Meny
Normal

Tung miljøsatsing

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim får mye ekstra å rutte med neste år, ifølge forslaget til statsbudsjett.

Erik Solheim
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det er fangst og lagring av karbon, samt tiltak mot avskoging i andre land som dominerer budsjettet. Samlede norske tiltak mot avskoging blir på tre milliarder kroner neste år.

1,5 milliarder er satt av til konkrete prosjekter, noe som innebærer en økning på 1,1 milliarder kroner fra 2008. I tillegg foreslår regjeringen å gi tilsagn om ytterligere 1,5 milliarder kroner til slike tiltak.

Jubler for regnskogsatsing

– Ved å støtte arbeidet mot avskoging i fattige land, kan Norge gi et avgjørende bidrag både til utslippsreduksjon og bærekraftig utvikling. Regjeringens klima- og skogsatsing er et nybrottsarbeid der Norge viser vei internasjonalt, sier Erik Solheim i en pressemelding.

Daglig leder i Regnskogfondet Lars Løvold er meget fornøyd:

- Denne gledelige bevilgningen viser verden at Norge mener alvor med løftene om storstilt støtte til land som vil redusere klimaforurensende avskoging. Statsbudsjettet gir et tydelig signal til regnskogsland om at de bør sette i gang å utarbeide helhetlige nasjonale planer for å bevare skogen sin, sier han.

Bellona mellomfornøyd

Når det gjelder karbonfangst- og lagring, øker budsjettet med 800 millioner til 1,925 milliarder kroner. I tillegg økes pengebruken på forskning på fornybar energi og karbonfangst- og lagring med 300 millioner kroner.

Miljøorganisasjonen Bellona er mellomfornøyd med forslaget til statsbudsjett.

– Det er mye bra på klima i årets statsbudsjett. Det har klart vært et gjennomslag for miljøvern i regjeringen. Dessverre er det ingen økt satsing på fornybar energi, sier Marius Holm, nestleder i Bellona.

Samtidig mener de at 1,5 milliarder kroner til satsing på fornybar energi og energieffektivisering er for lite