Tror ikke på rentehopp

Norges Banks hovedstyre har rentemøte i dag, men ingen analytikere tror sentralbanksjefen vil presentere noe rentehopp i dag.

Svein Gjedrem
Foto: Sindre Løkstad / NRK

Ingen eksperter tror Norges Bank øker styringsrenten i dag. Svaret kommer fra Norges Bank kl 14 i dag.

Men det blir trolig renteøkninger raskere enn ekspertene spådde før ferien og enda flere neste år, tror renteekspert Gaute Langeland i Nordea Markets

Renteøkning kan komme før jul

- Det kan hende den første renteøkningen kommer allerede til jul, sier Langeland.

Ifølge renteeksperten er det mange grunner til at Norges Bank i oktober vil komme til å heve sin rentebane. Det betyr at banken hever sin prognose for hvilket nivå rentene bør ligge på fremover. Det vil igjen bety raskere renteøkninger og flere renteøkninger neste år, enn det man tidligere regnet med.

- I forrige inflasjonsrapport lå Norges Bank inne med en renteøkning i mai. Og ser man på markedsprisningen nå så regner markedet regner med renteøkninger allerede i desember, sier Langeland.

Lurt å sette av penger nå

Rentene er nå på et rekordlavt nivå. Det betyr ar det bare er en vei for renteutviklingen - det er opp. Om det skjer til jul eller neste år er Tim Strømnes fra Elverum usikker på.

- Både jeg og kona sparer allerede til rentene går opp. I hvertfall så vi kan møte de rentene som kan komme, sier Strømnes.

Og renteanalytiker Gaute Langeland sier det er lurt å spare litt i gode tider for å stå bedre rustet når rentene igjen stiger.

- Det å sette av noe av den besparelsen man har i dag til fremtiden, er et fornuftig råd, sier Langeland.