Tror boligprisene faller videre

I dag besluttet Norges Bank å øke renten. Det er spikeren i kista for dem som trodde på at boligprisene vil nå samme nivå som i fjor, mener Kjell Senneseth i Prognosesenteret.

Boligbygging
Foto: Åserud, Lise, Lise Åserud / SCANPIX

Norges Bank økte renten til 5,75 prosent i dag og varsler om en ny økning.

Les: Renta går opp igjen

Boligprisveksten var på 11 prosent i fjor. Det er lite som tyder på at dette vi gjenta seg når Norges Bank setter opp renten atter en gang. En renteøkning vil ha en negativ virkning på lånelysten hos boligkjøpere.

Frykter en psykologisk effekt

Et knapt flertall av analytikere trodde ikke på en renteøkning i dag. Norges Bank har de siste to årene trykket inn bremsen sakte og forsiktig. Resultatene har etterhvert blitt fanget opp av boligmarkedet.

- Før renteøkningen hadde vi tro på at boligprisene ville ende opp på samme nivå som i 2007. Nå tror vi på at prisene vil falle sammenliknet med i fjor. Vi frykter at denne renteøkningen, sammen med varselet om nye økninger, vil ha en psykologisk effekt. Det kan føre til at vi får et mer turbulent marked, sier Senneseth.

Han tror at renten i pengemarkedet ikke vil øke mer styringsrenten fra Norges Bank i denne omgang.

Høy rente i pengemarkedet

Steinar Mediaas

Steinar Mediaas, økonomiredaktør i NRK

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Renten i pengemarkedet har vært høyere enn styringsrenten. Det har sitt utspring i kredittkrisen i USA, som har smittet over til Europa. Bankene har måtte låne penger til en høy rente og regningene er sendt til boligeiere.

- Renten i pengemarkedet er høyere enn styringsrenten. Bankene har satt opp sine renter fortere enn det Norges Bank har gjort. Dette har påvirket blant annet boligmarkedet negativt. Med dagens renteøkning ser jeg ikke bort fra en fortsatt nedgang i boligmarkedet, sier økonomiredaktør i NRK, Steinar Mediaas.