Hopp til innhold

Tomra må betale 200 millioner i bot

EU-domstolen har dømt returpantselskapet Tomra til å betale en bot på cirka 200 millioner kroner for misbruk av dominerende stilling. - Vi har penger til å betale, sier selskapet.

Tomra

Tomra hindret eller forsinket konkurrenter i fem forskjellige land, mener EU-domstolen.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

EU-domstolen i første instans (European General Court) opprettholdt torsdag morgen EU-kommisjonens bot på 24 millioner euro pluss renter fra mars 2006 for misbruk av dominerende stilling.

Espen Gundersen

Finansdirektør Espen Gundersen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Tomra er skuffet over dommen, og studerer vedtaket i detalj for å vurdere en eventuell anke til høyere rettsinstans, opplyser finansdirektør Espen Gundersen i Tomra.

Gundersen sier til NRK at han foreløpig ikke har lest premissene for dommen, og at det derfor er for tidlig å ta stilling til ankespørsmålet, som skal diskuteres i selskapets styre.

På Oslo Børs faller kursverdien på Tomra-aksjen med 2 prosent, på en dag der de fleste aksjene stiger i verdi.

LES OGSÅ: Vil ha pant på mobiltelefonen

- Vil greie å betale boten

- 200 millioner kroner er et betydelig beløp, og vi skulle gjerne sett dette ugjort. Men kommisjonen mener at vi må betale, sier Gundersen.

- Er det noe problem for dere å betale boten dersom verdtaket blir stående?

- Nei, dette har vært kjent lenge, og vi er godt kjent med beløpets størrelse, sier Gundersen.

Tomra har virksomhet i 55 land og har en børsverdi på i overkant av 5 milliarder norske kroner.

Selskapet la i juli frem et driftsresultat på 116,5 millioner kroner for andre kvartal.

– Dominerende markedsposisjon

EU-domstolens avgjørelse kom fire og et halvt år etter at EU-kommisjonen ila selskapet kjempeboten. EU-kommisjonen oppga den gang som begrunnelse at Tomra hadde misbrukt sin dominerende markedsposisjon i Østerrike, Tyskland, Nederland, Sverige og Norge.

Kommisjonen mente at Tomra, som er markedsleder i utviklingen av panteautomater, fulgte en markedsstrategi som hindret eller forsinket konkurranse i de fem landene i perioden fra 1998 til 2002.

Anklagene gjaldt både særavtaler og rabatter som strider mot konkurransereglene. Kommisjonen mener misbruket av markedsmakt skjedde med hensikt, og at målet var å stenge andre aktører ute.

7 prosent av omsetningen

EU-kommisjonen så svært alvorlig på saken, noe som ble gjenspeilet i boten. Den er den største i forhold til et selskaps verdensomsetning som noen gang er ilagt av EU – 7 prosent av Tomras globale omsetning.

Tomras konsernsjef Amund Skarholt sa i mars 2006 til DN.no at selskapet var uenig i vedtaket. Han hevdet at Tomra i den aktuelle perioden hadde en teknologi som var unik, og at det derfor var vanskelig for konkurrenter å komme inn på markedet.

– Vi mener at årsaken til Tomras dominerende stilling mer var et resultat av Tomras dyktighet og teknologi, framfor at man brukte avtaler og den type virkemidler, sa Skarholt