Hopp til innhold

Tok med gjerningsmannen til politiet, ble avvist

Frank Kaspersen ble utsatt for identitetstyveri, men politiet la vekk saken. Selv ikke da han troppet opp på politistasjonen sammen med en angrende gjerningsmann hadde politiet tid.

Frank Kaspersen

Frank Kaspersen ble nødt til å etterforske id-tyveriet selv. Til tross for at han fikk tak i gjerningspersonen, ble ikke saken prioritert av politiet.

Foto: Marit Gjellan / NRK

Natt til 24. november ble Frank Kaspersen og samboeren utsatt for tyveri fra sin leilighet i Oslo.

Blant gjenstandene som forsvinner er blant annet passet til Kaspersen.

Kaspersen anmeldte tyveriet til politiet, men etter tre dager ble saken henlagt på grunn av ressursmangel hos politiet.

– Det betyr jo at de ikke hadde sett på den en gang, sier en oppgitt Kaspersen til NRK.

Forsøkte å ta opp lån

Men allerede dagen før henleggelsen ble han utsatt for et nytt lovbrudd. Noen hadde søkt om et forbrukslån på 50.000 kroner og opprettet en leasingavtale på en tv i hans navn.

– Da anmeldte jeg saken på nytt som bedrageri og ba om at de så på de to sakene samlet, forteller han.

Personen som hadde søkt om lån og bestilt tv hadde oppgitt navn og adresse til selskapet, og Kaspersen sendte en e-post til politietterforskeren om at de kunne kontakte Thorn for å få identiteten på gjerningsmannen.

Men Kaspersen fikk ikke svar fra politiet, og bestemte seg derfor for å starte sin egen etterforskning.

– Jeg ringte Thorn og låneselskapet og fikk adressen, telefonnummeret, e-postadressen og kontonummeret hans. Denne informasjonen ga vi så til politiet, forteller Kaspersen.

Heller ikke denne gangen hørte han noe fra etterforskeren. Han tok derfor kontakt med DNB for å få vite hvem som eide kontonummeret.

Ringte gjerningsmannen

Til slutt bestemte Kaspersen seg for å ringe mannen som hadde forsøkt å ta opp lån og skaffe seg tv i hans navn.

– Han sa han var veldig lei seg og sa at han skulle ordne opp så lenge vi ikke gikk til media. Han sa seg villig til å bli med til politiet og avgi forklaring og innrømme forholdet, forteller Kaspersen.

Han ringte så tilbake til Grønland politistasjon og ba om å få snakke med etterforskerne for å avtale et møte, men de var bortreist på seminar. Ingen andre hadde tid til å behandle saken.

Anmeldelser av ID-tyveri mot Frank Kaspersen

Et utdrag av henleggelsene Kaspersen mottok fra oslopolitiet.

Han ble i stedet henvist til Sentrum politistasjon.

– Samme ettermiddag tok jeg ham (gjerningsmannen) med dit, men der ble vi bryskt avvist. De sa de hadde minst like mye å gjøre som etterforskerne på Grønland, forteller Kaspersen.

Selv om gjerningsmannen satt klar til å innrømme på politiets venteværelse, kunne han forlate stasjonen som en fri mann.

Henlagt på nytt

– Jeg skjønner folk som gir opp, men jeg har ikke tenkt å gjøre det. Jeg vet hvem gjerningsmannen er, og når han fortsetter med å drive bedrageri må han bli tatt til slutt.

Kaspersen sendte på ny en e-post til etterforskerne og forklarte den nye utviklingen i saken. Men heller ikke denne gangen hører han noe. En tid senere får han på nytt brev fra politiet om at saken er henlagt på samme grunnlag som første gang.

– Jeg synes det er rart at politimesteren går ut i media og betrygger folk om at de setter alle kluter til mot ransbølgen og tyveri. Det virker ikke akkurat sånn, sier Kaspersen til NRK.

Han har sendt en skriftlig klage til politiet, men har foreløpig ikke fått svar. Han har også sendt brev til statsadvokaten og bedt ham ta tak i saken.

I begynnelsen av måneden sendte han også et brev til justisminister Anders Anundsen hvor han fortalte sin historie.

Svindelen fortsatte

I tiden etter henleggelsen har Kaspersen oppdaget at gjerningsmannen har fortsatt å misbruke identiteten hans.

Samme dag som han oppsøkte politiet sammen med gjerningsmannen, bodde sistnevnte på hotell i Oslo. Hotell-oppholdet på to uker hadde han betalt for med Kaspersens bankkort.

– Så han fortsetter med bedrageriet. Det er det som er det verste med denne saken. Det er ikke avskrekkende når man ser hvor lett det er å slippe unna, forteller han.

Begrensede ressurser

NRK har vært i kontakt med gjerningsmannen som bekrefter at han har misbrukt Kaspersen identifikasjon. Han forteller at han ble med til politistasjonen for å forklare sin versjon.

Verken Politidirektoratet, oslopolitiet eller justisministeren ønsker for øyeblikket å kommentere saken.

Leder i politijuristene Sverre Joachim Wiese sier til NRK at det ikke er uvanlig at de må henlegge saker på grunn av kapasitetsmangel.

– Også politiet har begrensede ressurser og da gjelder det å bruke de best mulig. Samtidig er det mange politiske føringer på hvordan vi skal bruke midlene, og da er det ikke mulig å etterforske slike saker, sier Wiese.

Han sier på generelt grunnlag at han mener det brukes for lite penger på straffesaksbehandling og etterforskning.

– Det er forholdsvis få kriminelle i Norge, og det er fullt mulig å etterforske mange av de, sier Wiese.

Rundt 10 prosent av alle anmeldelser blir henlagt på grunn av ressursmangel i politiet, viser et anslag fra Politijuristene.