Hopp til innhold

Tjente 199 milliarder kroner

Oljefondet fikk en avkastning på 7,2 prosent i 3.kvartal, det 5. beste kvartalsresultatet noensinne.

Yngve Slyngstad

Yngve Slyngstad og oljefondet opnådde i tredje kvartal ett av de beste kvartalsresultatene i fondets historie.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Det er oppgangen i de internasjonale aksje- og rentemarkedene som sikret Statens pensjonsfond utland ett ev de beste kvartalsresultatene i fondets historie.

- Aksjemarkedene kom tilbake i 3. kvartal, og alle sektorene fondet hadde investert i hadde oppgang, sier oljefond-sjef Yngve Slyngstad.

Det var på aksjeinvesteringene oljefondet fikk høyest avkastning, med 9,8 prosent, mens fondet i gjennomsnitt tjente 3,4 prosent på sine rentepapirer.

Aller mest tjente oljefondet på BP-aksjer i 3.kvartal. I 2. kvartal var nettopp investeringen i oljeselskapet BP det oljefondet tapte mest på, etter å ha kjøpt seg opp i selskapet etter oljekatastrofen i Mexicogolfen.

LES OGSÅ: Oljefondet øker veddemålet i BP

Slo markedet med 0,4 prosent

Oljefondet har som mål å gjøre det bedre enn markedet gjennom innslag av aktiv forvaltning.

I tredje kvartal slo oljefondet finansdepartementets såkalte referanseportefølje, med 0,4 prosent.

Ved utgangen av 3.kvartal var vedien av oljefondet 2908 milliarder kroner.

Tjente mest penger på BP-aksjer

I 2.kvartal tapte oljefondet 155 millioner kroner , hovedsakelig på grunn av fallende aksjekurser på de internasjonale børsene.

Da var det aksjebeholdningen i oljeselskapet BP som bidro mest til de enorme tapene. Hele 8,3 milliarder tapte oljefondet på BP-aksjer i 2.kvartal.

I 3. kvartal er situasjonen snudd på hodet, og BP-investeringen viste seg å være enkeltinvesteringen som ga best avkastning, etterfulgt av aksjer i det spanske telekomselskapet Telefonica og oljeselskapet Shell.

På spørsmål fra NRK ønsker imidlertid oljefondsjef Yngve Slyngstad ikke å opplyse om hvor mye oljefondet har tjent på BP-aksjer i 3.kvartal, med begrunnelsen at han ikke ønsker å kommentere enkeltinvesteringer.

Oljefondet har vært i hardt vær de siste ukene etter at Riksrevisjonen i skarpe ordelag kritiserte Norges Bank for å ha inngåttt avtale om honorar til en ekstern forvalter uten øvre grense.

Ett forvaltningsselskap skal alene ha fått utbetalt et honorar på 500 millioner kroner, noe riksrevisor Jørgen Kosmo betegnet som "borti staur og vegger".