NRK Meny
Normal

Tjener på finanskrisen

Har du penger på bok vil du tjene på finanskrisen, det mener flere eksperter NRK har snakket med.

Onkel Skrue jubler på Oslo Børs.
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Det er det inntrykket jeg har, bankene ønsker jo innskudd og det gjør jo at sparerne vil tjene på den situasjonen bankene er inne i, sier sjeføkonom i Glitnir, Elisabeth Holvik.

NETT-TV: Mediaas om finanskrisen

NETT-TV: Sentralbanker pøser ut penger

NETT-TV: Asia-børsene stuper

Bankene setter opp renta

I går økte Norges største bank, DnB NOR, renta med 0,3 prosent. Nå vil andre raskt følge etter mener Holvik.

- Det regner jeg med, det ser jeg som helt naturlig når man ser på den økte kostnaden bankene har.

Det er i første omgang sparepengene våre som bankene låner ut. Og det er billigere for bankene å øke renta på folks sparepenger enn å betale dyrt i utlandet for å hente penger hjem.

Økt rente vil i første omgang ramme nye lån. Men, har du allerede lån i banken, vil også du på sikt måtte regne med høyere rente.

- Hvis du går i banken i dag så får du kanskje en dyrere pris enn de som allerede er kunde der, men etter hvert vil det også ramme eksisterende lån, sier Pål Ringholm, analysesjef i meglerhuset First Securities.

Tror ikke på nye renteoppganger

Om 8 dager er det rentemøte i Norges Bank. Det er ventet at sentralbanken vil øke styringsrenta en eller kanskje to ganger før nyttår fra dagens nivå på 5,75 prosent. Men Elisabeth Holvik tror at den krisen vi nå ser gjør at sentralbanken ikke vil sette opp styringsrenta nå.

- På en siden har inflasjonen blitt mye høyere enn venta, på den andre siden så har finanskrisen gjort at økonomien ser ut til å bremse raskere enn vi trodde, og at markedsrentene stiger mer enn vi trodde. Så sånn sett så tror jeg når vi summerer alt så ligger det an til de holder rentene uendret, sier Holvik.