NRK Meny
Normal

Kommunalministeren vurderer lovendring for å hjelpe kommunene

Kommunalministeren møtte i dag de åtte ordførerne for første gang etter Terra-skandalen. Nå vurderer hun en lovendring for å gi kommunene bedre tid til å dekke inn tapene.

Magnhild Meltveit Kleppa og Asgeir Almås

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa hilser på Hattfjelldal-ordfører Asgeir Almås

Foto: Lise Åserud / Scanpix

I forrige uke ga kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa kommunene fire år på å dekke inn tapene etter Terra-skandalen.

Kommunene var svært skuffet over avgjørelsen, og Hattfjelldal-ordfører Asgeir Almås sa det ville bli umulig å dekke tapet på bare fire år.

- Da må vi dekke inn mer enn hele skolebudsjettet hvert år. Det sier seg selv at det ikke går, sa Hattfjelldal-ordføreren til NRK da.

Ministeren snur

Nå har altså ministeren snudd, og vurderer å gi kommunene mer tid til å dekke tapene, men det vil kreve en lovendring.

- Vi forstår at dette er en vanskelig situasjon. Det er snakk om en dispensasjon, og det vil vi vurdere i hvert enkelt tilfelle, sa hun på en pressekonferanse i dag.

 Kan umyndiggjøres

En kommune kan ikke gå konkurs, men dersom kommunene ikke klarer å dekke inn tapet, vil de ha plikt og rett etter kommuneloven til å komme under statlig administrasjon.

Hattfjelldal-ordfører Asgeir Almås gjorde det klart i dag at kommunen vurderer dette alternativet.

- Kommuneloven pålegger oss å settes under statlig administrasjon dersom vi ikke kan gjøre opp for oss, forklarer Almås.

Kommunalministeren svarer at ingen av kommunene er så ille ute at statlig administrasjon er aktuelt nå. Men loven gir kommunalministeren lite valg - departementet må overta dersom kommunene ber om det.

Hoderulling i Haugesund

Første rådmann kan måtte gå som følge av Terra-saken. Rådmann i Haugesund, Hildegunn Staurseth, får krass kritikk for sin håndtering av Terra-saken i en intern granskning i kommunen.

Gruppeledere i Haugesund kommunestyre krever at rådmannen må gå. Kommunestyret avgjør rådmannens skjebne i morgen kveld.

Ordfører i Haugesund, Petter Steen, bekrefter den kritiske rapporten overfor NRK, men vil ikke kommentere saken videre.