NRK Meny
Normal

Terra Securities gransker seg selv

Ledelsen og styret i Terra Securities har besluttet at det skal settes i gang en intern gransking etter at Terra-gruppen rådet flere kommuner til å investere i amerikanske høyrisikoprosjekter.

Konsernsjef i Terra-Gruppen, Ola Sundt Ravnestad

Konsernsjef i Terra-Gruppen Ola Sundt Ravnestad på dagens pressekonferanse i forbindelse med fire Nordlands-kommuners investeringer i høyrisikoprosjekter.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det kom fram da konsernsjef i Terra,  Ola Sundt Ravnestad, møtte pressen på Oslo Plaza i ettermiddag.

Ravnestad sa at han beklager den situasjonen som er oppstått, men at det er for tidlig å si om de to meklerne som rådet kommunene til å investere i prosjektene, opptrådte klanderverdig.

Tidligere i dag ble det kjent at Terra-gruppen har omplassert de to meklerne, etter at fire nordlandskommuner risikerer å tape investeringer på 425 millioner kroner.

Se også: - Terra opptrådte uforsvarlig

- Skadeskutt

Terra Securities, som står bak de omstridte investeringsavtalene med kommuner, er et av mange datterselskap i Terra-Gruppen.

Terra-Gruppen eies av 78 lokale sparebanker over hele landet, og administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen sier at saken er trist.

- Det er en trist sak både for Terra Securities og for de involverte kommunene. Saken styrker heller ikke merkevaren Terra, sier han.

Omdømmeekspert og siviløkonom Christian Sinding i Brand Consulting mener at alle selskapene i Terra-Gruppen er sterkt skadeskutte.

Ikke fordi de har gjort noe galt, men fordi det etter denne saken hefter noe ved merkevarenavnet Terra.

Urolig Kleppa

Samtidig ber en urolig statsråd Magnhild Meltveit Kleppa alle landets kommuner om å gå gjennom papirene sine for å sjekke om finansielle disposisjoner er gjort i tråd med reglementet.

- Medieoppslag de siste dagene om finansforvaltningen i noen kommuner uroer meg.

Det skriver kommunal- og regionalminister Kleppa (Sp) i et brev som i dag ble sendt til alle landets kommuner og fylkeskommuner.

Kleppa viser til at kommunene skal forvalte pengene uten at risikoen er for stor. Hun ber dem gå gjennom porteføljene og sjekke at alt er i orden etter regler og reglementer.