Normal

Terra-rettssak kan koste 25 mill.

I dag ble det kjent at Terra Securities konkursbo og syv kommuner går til søksmål mot amerikanske Citigroup. Regningen for rettssaken kan bli mer enn 25 millioner kroner.

Bostyrer for Terra Securities konkursbo, advokat Jon Skjørshammer (t.h.)

Bostyrer for Terra Securities konkursbo, advokat Jon Skjørshammer (t.h.), og statsautorisert revisor Halvor Grov på tirsdagens pressekonferanse i forbindelse med at konkursboet og kommunene Bremanger, Hattfjelldal, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik saksøker Citigroup Inc. i New York for mer enn 200 millioner dollar.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I dag tidlig kom pressemeldingen som fortalte at konkursboet etter Terra Securities og kommunene Bremanger, Hattfjelldal, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik saksøker Citigroup i New York for 1,2 millarder kroner.

LES: Terra-kommuner saksøker Citigroup

Advokatregningen for en full rettsbehandling kan bli astronomisk, og det kan ta to til tre år før saken er endelig avgjort.

Kan koste mer enn 25 millioner kroner

- En fullt ut gjennomført sak kan komme til å koste 25 millioner norske kroner, men det kan bli både høyere og lavere, sier bostyrer Jon Skjørshammer til NRK.

Kostnadene ved en rettssak dekkes i utgangspunktet av kassen i boet, som i dag inneholder 320 millioner kroner.

Dersom bostyret og kommunene taper saken, vil det føre til at kommunene og andre kreditorer vil få mindre utbetalt når midlene i boet skal fordeles.

- Verdt å ta risikoen

- I den store sammenhengen mener både jeg, bostyret og kommunene at dette er det verdt å prøve, sier Skjørshammer til NRK.

Kritikerne mener at den økonomiske risikoen er altfor stor, hva tenker du om det?

Kjell-Idar Juvik

Hemnes-ordfører Kjell Idar Juvik mener det er verdt å ta risikoen ved å saksøke finansgiganten Citigroup.

Foto: Hemnes kommunes nettsted

- Det er alltid kritikere, og skulle man høre på dem vil man ikke komme noen vei. Man må gjøre sitt eget arbeid og stole på egne vurderinger, sier bostyreren.

Hemnes-orfører Kjell Idar Juvik representerer en av kommunene som er villig til å ta risikoen på å tape enda mer penger på Terra-saken.

- Det er boets midler vi satser, og dersom vi taper betyr dette at det blir mindre penger igjen til fordeling. Men fortatt vil det være mer enn 300 millioner kroner igjen i boet, mener Juvik.

TIl sammen har kommunene som er med på stevningen tapt 541 millioner kroner på produktene de kjøpte av Citigroup.

Tror på seier

Påstanden fra saksøkerne er at den amerikanske finansgiganten brøt amerikansk verdipapirhandellov da de solgte investeringsprodukter til de norske kommunene gjennom Terra Securities.

Saksøkerne mener at de ble feilinformert om den reelle risikoen i de finansielle produktene som kommunene kjøpte, og at salgsprospektene tildekket den virkelige risikoen.

Bostyrer Jon Skjørshammer tror på seier i saken mot Citigroup.

- Det er fordi vi har hatt en grundig gjennomgang av saken og hatt bistand fra amerikanske advokater som har rådet oss til å gå til sak, sier han.

Også ordfører Martha Finden Halset i Vik kommune tror at kommunene vil vinne frem med søksmålet:

LES: Vik kan få 26 millionar kroner