Terra-kommunene møtes

De åtte kraftkommunene som har investert i amerikanske obligasjoner gjennom Terra Securities møtes i dag i Oslo. De skal diskutere veien videre - og hvordan de best kan begrense kommunenes tap.

Nordlands-ordførere
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

De skal diskutere veien videre - og hvordan de best kan begrense kommunenes tap.

- Konkret vil vi gå gjennom saken vi tapte mot de to meglerne og vurdere om det er grunnlag for å anke dommen eller saksomkostningene, sier Hemnes-ordfører Kjell Idar Juvik til NRK.

Kommunene ble dømt til å betale meglernes saksomkostninger på om lag en halv million kroner.

Venter på dommen

Og allerede denne uken kan flere av kommunene få dommen fra fylkesmennene som skal avgjøre om investeringene er ulovlige, slik fylkesmannen i Sogn og Fjordane tidligere har avgjort.

- Selv om dommen fra fylkesmannen var knusende, er det viktig at man nå får nok tid slik at man kan selge obligasjonene på et riktig tidspunkt, sier ordføreren i Hemnes. 

Sammen med nordlandskommunen Hattfjelldal er Hemnes den eneste av kraftkommunene som har kvittet seg med alle obligasjonene.

Selge eller ikke?

Ordfører Kåre Olav Svarstad i Bremanger håper idag å få konkrete råd fra sine rådgivere om når kommunen bør selge de resterende obligasjonene den sitter med og som kommunen ligger an til å tape mange titalls millioner kroner på.

Spørsmålet er om kommunen nå tør å ta risikoen for å tape enda mer ved å eie obligasjonene lenger.

- Det som haster mest, er å få en avklaring sånn at vi vet noe sikkert. Tro, håp og synsing er den verste situasjonen en kan være oppe i, sier Svarstad til NRK.