NRK Meny
Normal

Telenorsaken kan påvirke samarbeidet

Trond Giske kom med dårlig skjulte hint om at Telenor-saken vil kunne påvirke fremtidige norske investeringer i India. I dag er både Giske og Baksaas i New Delhi for å forsøke å redde Telenors milliard investeringer i India.

Giske i India for å diskutere Telenor

Trond Giske i India.

Foto: Philip Lote / NRK

De to traff ansatte i datterselskapet Uninor innimellom politiske samtaler.

Næringsminister Trond Giske er i India for å legge norsk press på indiske myndigheter. Lørdagens møter med indiske ministre kan bli avgjørende for Telenors fremtid i landet.

Indiske myndigheter vil om få uker bestemme på hvilken måte Telenors inndratte lisenser skal auksjoneres bort.

Lørdag møtte næringsminister Trond Giske den indiske ministeren Montek Singh Ahluwalia i New Delhi, for å legge frem norske myndigheters synspunkt i saken.

Både i møte med planminister Ahluwalia og på en pressekonferanse med indisk presse, var Trond Giske tydelig på utfallet av Telenor saken vil påvirke synet i Norge på å investere i India, både for selskaper og stor fond som Oljefondet.

– Vi har sagt at Norge ønsker å være en framtidig partner i India i mange år, men at dette selvfølgelig er avhengig av at vi har forutsigbare rammebetingelser når selskapet gjør store investeringer, sa Giske til NRK etter møtet.

Baksaas er glad for drahjelpen fra Giske og mener det kan bli utslagsgivende.

Innsigelser mot rammene

Giske og Baksaas har brukt lørdagen i den indiske hovedstaden på å fremme norske innsigelser mot de foreslåtte rammene for å aksjonere ut lisensene Høyesterett kansellerte i en dom 2.februar.

Baksaas sier det særlig er kravet om dekning helt ned på det minste landsbynivået, og at mobilfrekvenskapasiteten som det i første omgang vil bli lagt ut, ikke gir grunnlag for kommersiell drift som gjør det vanskelig å by.

Telenor har støtte fra en samlet telecombransje i India i sine innsigelser, som også mener at startprisen er for høy.

Regjeringen i Delhi sier de lytter, men samtidig sier planminister Ahluwalia at målet med en auksjon er å få så godt betalt som mulig.