NRK Meny
Normal

Telenor unngår å bli svartelistet

Telenor blir ikke ekskludert av Kommunal Landspensjonskasses (KLP) investeringsporteføljer, etter avsløringer om kritikkverdige arbeidsforhold hos underleverandører i Bangladesh.

Telenor og Barnearbeid
Foto: NRK

KLP har investert 560 millioner kroner i Telenor, men vil ikke selge aksjene sine på grunn av kritikkverdige forhold hos selskapets underleverandører i Bangladesh.

Det var NRK-dokumentaren "Et tårn av løfter" som avslørte barnearbeid og helseskadelige arbeidsforhold hos en av Telenors underleverandører i Asia.

Hvorfor ekskluderer dere ikke Telenor?

- Vi har vært opptatt av å få fakta på bordet, og det som er målet er å få Telenor til å endre adferd slik at de rydder opp i forholdene, sier Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning til NRK.

Fortsatt under observasjon

Telenor vil fortsatt stå på KLPs observasjonsliste, og investeringsselskapet vil følge opp telegiganten nøye for å se om de vil rydder opp på en tilfredsstillende måte.

- Telenor har vist en enorm vilje og drivkraft for å rette opp i de kritikkverdige forholdene, og det er svært positivt, sier Jeanett Bergan.

Sikkerhetsselskapet Group 4 Securicor (G4S) ekskluderes

Etter den halvårlige gjennomgangen plasserer KLP ett nytt selskap på sin ekskluderingsliste: Group 4 Securicor (G4S). I Norge er selskapet best kjent som leverandør av boligalarmer.

- Group 4 Securicor er ekskludert på grunnlag av brudd på KLPs etiske regelverk og for at de ikke har rettet opp i kritikkverdige forhold eller på annen måte signalisert villighet til å løse problemet, sier konsernsjef Sverre Thornes i KLP.

Selskapet er anklaget for systematiske brudd mot arbeidstagerrettigheter i 12 land. Blant annet har den internasjonale fagforeningsalliansen UNI (Union Network International) rettet klager til Storbritannias kontaktpunkt for OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper i 2006 og 2007.

- I minst fem land er bruddene bekreftet av offisielle kilder, blant annet ILO og nasjonale rettsinstanser. Disse landene er Indonesia, Israel, Mosambik, Malawi og USA, sier Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning.

Med sine 530 000 ansatte er selskapet den største arbeidsgiveren som er notert på børsen i London. G4S er også listet på børsen i København.

I Norge har selskapet 1400 hel- og deltidsansatte. Den norske koblingen til selskapet startet når det norske sikkerhetsselskapet Falken ble kjøpt opp av det danske sikkerhetsselskapet Falck i 1996. Falck fusjonerte senere med Group 4 i England, og konsernet tok navnet Group 4 Falck. Dette selskapet fusjonerte i 2004 med engelske Securicor og ble til Group 4 Securicor (G4S).

AWB ut av eksklusjonslisten

AWB har vært på KLPs ekskluderingsliste siden juni 2006, etter å ha vært involvert i korrupsjonsskandalen i forbindelse med FNs olje for mat-program. Selskapet har håndtert saken på en ansvarlig måte og gjennomført flere tiltak for å forhindre fremtidig korrupsjon.

Det er nå totalt 50 selskaper som ikke tilfredsstiller KLPs etiske kriterier.