Hopp til innhold

- Lureri i strid med aksjonæravtalen

Telenors avtale med de russiske Vimpelcom-eierne Alfagruppen skulle sikre et godt samarbeid, men nærmest før blekket er tørt, blusser det opp til ny strid.

Jon Fredrik Baksaas
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Telenor raser etter at styret i selskapet Vimpelcom har vedtatt å bruke milliarder på å kjøpe selskapet Wind Telecom, i strid med Telenors vilje.

Det felles eierskapet i Vimpelcom mellom Telenor og Alfagruppen skulle sikre fred og fordragelighet mellom partnerne, som har vært i strid og i tallrike rettsaker over mange år.

LES OGSÅ: - Varselklokkene bør ringe

Telenors eierandel blir mindre

Men nærmest før blekket er tørt , blusser det opp til ny strid. Telenor mener at kjøpet av Wind Telecom er til skade for minoritetsaksjonærene i selskapet.

Kjøpsavtalen vil medføre at Telenors eierskap i Vimpelcom blir mindre, og Telenor vil ikke kunne benytte seg av en forkjøpsrett som er avtalefestet i aksjonæravtalen.

– Det er veldig få ting som lar seg stoppe av avansert lureri, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor til NRK.

Han sier at konsekvensene dersom oppkjøpet gjennomføres er at Telenors eierandel og selskapets styringsmulighet i Vimpelcom reduseres.

– Meningsløs avtale

– Avtalen er meningsløs og til skade for Vimpelcoms minoritetsaksjonærer, heter det i en pressemelding fra Telenor.

LES OGSÅ: Hevder Putin stanset Telenor-tvangssalg

Vimpelcom har innkalt til generalforsamling 17. mars for å godkjenne utstedelse av opp til 325 millioner nye ordinære Vimpelcom-aksjer og i tillegg 305 millioner nye preferanseaksjer til eierne av Wind Telecom.

Totalt vil de nye aksjene gi eierne av Wind Telecom en andel på 30,6 prosent av de stemmeberettigede aksjene i Vimpelcom. Det utgjør 1,53 ganger den økonomiske andelen på 20 prosent som eierne skal motta.

– Minoritetsaksjonærende utvannes

Telenor mener at transaksjonen fører til at minoritetsaksjonærene utvannes fra å eie18,6 prosent av de stemmeberettigede aksjene til en eierandel på 12,9 prosent. Dette står i kontrast til at den økonomiske eierandel er 16,3 prosent.

«Vi mener det manglende samsvaret mellom økonomisk og stemmeberettiget eierskap vil gi negativ attraksjonsverdi for VimpelCom som investeringsobjekt." sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor i en pressemelding.»

– Åpenbart lureri

Telenor mener at Alfagruppen nå driver et tvilsomt spill som hindrer Telenor fra å bruke sin fortrinnsrett til kjøpe aksjer for å hindre en utvanning.

«Vi anser dette som et åpenbart lureri i strid med aksjonæravtalen for Vimpelcom. Dette er en kunstig konstruksjon som har som eneste mål å frata Telenor sin rettmessige forkjøpsrett, og vi kommer til å forsvare våre rettigheter for å beskytte Telenors og minoritetseiernes interesser i Vimpelcom», skriver selskapet i pressemeldingen.