Norske småsparere taper millioner på Apple-dom

Rundt om på verdens børser synker elektronikkgiganten Samsung som en stein etter at de på fredag ble dømt for ulovlig kopiering av Apple.

Apples Iphone og Samsungs Galaxy S III

Samsung må punge ut for å ha krenket Apples patentrettigheter. Nå taper også fondssparerne penger.

Foto: LEE JAE-WON / Reuters

Da aksjekursen til sørkoreanske Samsung stupte med mer enn sju prosent på Asia-børsene i morgentimene i dag, var det ikke bare storinvestorene som fikk svi.

For kjennelsen fra en jury i California, som fredag bestemte at Samsung må betale Apple over 6 milliarder kroner for å ha krenket det amerikanske selskapets patentrettigheter, er ikke bare et hardt slag for Samsung som ligger på førsteplass i salg av smarttelefoner i USA, men også for norske fondsparere.

Dårlig start på dagen

Noen av Norges største fond, Skagen-fondene, er tungt inne i Samsung og mange tusen nordmenn har i dag tapt store penger, i hvert fall på papiret.

– Dette var det ikke noe særlig å våkne opp til. Vi starter dagen i dag med et solid tillegg som det heter på travspråket, sier Kristian Falnes, porteføljeforvalter i Skagen Global. Ett av de fondene som er tyngst inne i Samsung og med over 100.000 kunder er det mange som nå vrir seg litt ekstra i kontorstolen.

Bare dette ene fondet tapte rundt 160 millioner på dagens børsnedgang.

– Dette er et betydelig fall for oss, og fredagens dom var nok det verst tenkelige utfallet, sier Falnes.

Nesten en halv milliard

Også andre Skagen fond har en skikkelig blåmandag. Både selskapets Kon Tiki fond og Skagen Vekst har betydelige investeringer i den sørkoreanske elektronikkgiganten. Totalt har trolig Skagene fondene tapt rundt 400 millioner på selskapets børsfall.

– Vi skal nå ha et møte med Samsung for å få en oversikt over situasjonen og finne ut hvordan dette vil påvirke selskapet fremover. For foreløpig er dette en dom i en lavere rettsinstans i USA og vi venter nok at dette vil fortsette i det amerikanske rettsystemet en stund fremover, sier Falnes.

Samsung selv reagerte på fredagens kjennelsen ved å kalle den et stort tap for forbrukerne, og si at Apple har manipulert patentsystemet.

De to tidligere partnere er nå involvert i lignende saker i minst ti land rundt om i verden.

På fredag besluttet også en domstol i Sør-Korea at både Apple og Samsung hadde krenket patentrettighetene til hverandre. Begge ble tilkjent erstatning, og flere produkter må fjernes fra butikkhyllene.

Det er ventet at en rekke andre selskaper som produserer smarttelefoner basert på Googles Android-teknologi, kan bli saksøkt av Apple som følge av fredagens dom.