Hopp til innhold

Sviende kritikk av Norsk Tipping

Riksrevisjonen kritiserer Norsk Tipping i sterke ordelag i ny rapport. Selskapet skal ha brukt 620 millioner sponsorkroner uten klare føringer.

Norsk Tipping (Illustrasjonsbilde)
Foto: NRK

Riksrevisjonen besluttet i desember 2007 å gjennomføre en utvidet revisjon av Norsk Tipping, etter at daværende administrerende direktør Reidar Nordby fikk sparken . Bakgrunnen for at Nordby måtte gå var at en ansatt hadde varslet om kritikkverdige forhold i selskapet, blant annet den såkalte gartnersaken .

I dag ble revisjonsrapporten offentliggjort.

...viser undersøkelsen at administrasjonen i Norsk Tipping AS i enkelte tilfeller har forvaltet selskapets økonomiske verdier på en lite rasjonell måte.

Riksrevisjonens rapport om Norsk Tipping AS

Det er kraftig kost som i dag blir servert Norsk Tipping. Det er spesielt to forhold Riksrevisjonen er særlig kritisk til, og hvor riksrevisor Jørgen Kosmo bruker formuleringen "meget uheldig".

Hele rapporten kan leses her.

620 millioner til sponsing uten føringer

Det ene er Norsk Tippings sponsorvirksomhet. Selskapet brukte i løpet av en syvårsperiode 620 millioner kroner til sponsorvirksomhet uten klare føringer.

Administrerende direktør Norsk Tipping Reidar Nordby

Tidligere administrerende direktør i Norsk Tipping, Reidar Nordby måtte gå fra Norsk Tipping etter at det ble kjent at arbeidsgiveren hadde brukt mer enn 400 000 kroner på å stelle hagen hans. Også styrelederen trakk seg.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Noen av avtalene som er inngått skal ligge utenfor selskapets strategi og egendefinerte kriterier.

Blant annet skal Norsk Tipping ha gitt støtte til en klubb der sponsorsjefen selv var medeier.

Riksrevisjonen peker på at Norsk Tipping er avhengig av folks tillit, og at det store omfanget av sponsing betyr at det blir mindre overskudd igjen å dele ut til samfunnsnyttige formål.

Ingen oversikt over ansattes prøvespilling i utlandet

Det andre punktet hvor Norsk Tipping får sterkest kritikk er at selskapet ikke har god nok oversikt over ansattes prøvespilling i utlandet. Undersøkelsene viser at det ikke finnes skriftlige rutiner for håndtering av eventuelle gevinster fra prøvespill.

Selskapet skal ifølge Riksrevisjonen ikke ha hatt oversikt over hvor mye de ansatte har spilt for, hvor mange prøvespillreiser som ble foretatt og i hvilken grad man har fått gevinst på spillene.

"Dermed er det opp til medarbeiderens egne etiske holdninger om en gevinst innrapporteres til selskapet. Undersøkelsen har ikke funnet eksempler på slik bokføring.", skriver Riksrevisjonen i rapporten.