NRK Meny
Normal

Sverige dropper formuesskatten

Den svenske regjeringen vil fjerne formuesskatten allerede i år, lover lederne for de fire koalisjonspartiene og finansminister Anders Borg.

Sveriges finansminister Anders Borg
Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP

Forslaget om å fjerne formuesskatten fra 2007 blir lagt fram for Riksdagen i løpet av noen uker, skriver de fire borgerlige partilederne i et innlegg i Dagens Nyheter.

Dette betyr at rundt 225.000 mennesker med en formue på over 1,5 milllioner svenske kroner slipper å skatte for pengene.

Begrenser pensjonssparing

Reformen skal delvis finansieres ved å begrense skattefradraget for privat pensjonssparing. Grensen for det blir satt til 12.000 kroner, mot 20.000 i dag..

Det er over 2 millioner svensker som sparer til pensjonen, og begensningen vil gi staten rundt 1,7 milliarder kroner.

Staten tjener rundt 5 milliarder kroner på formuesskatten, men ifølge Borg vil likevel alle på lengre sikt dra fordel av at den faller bort.

- Den store vinneren er alle svensker, siden vi nå skaper forutsetningen for at det kan skapes nye bedrifter og flere arbeidsplasser, mener han.

Borg håper at mer av kapitalen skal bli i Sverige når skatten faller bort.

Han mener også at tilgangen på risikovillig kapital til næringslivet skal øke , og at dette vil føre til flere arbeidsplasser.

- Og jeg tror at de fleste svensker vil forstå at det er viktig å holde pengene innenlands, slik at vi kan få flere investeringer og flere jobber, sier han, og støttes hjertelig av næringslivet, mens opposisjonen frykter for at bortfallet av formuesskatten vil skape større kløfter i det svenske samfunnslivet.