NRK Meny
Normal

Svenskene rømmer fra Røkkes Aker

Den svenske Wallenberg-familien får en god pris for aksjene når de nå selger seg ut av Aker Holding, selskapet som skapte en isfront mellom Kjell Inge Røkke og regjeringen for to år siden.

Kjell Inge Røkke, Leif Arne Langøy, Dag Terje Andersen og Marcus Wallenberg

Saab og Investor AB, her representert ved Marcus Wallenberg (lengst til høyre), får en god pris for aksjene i Aker Holding. Her fra dagen avtalen med Kjell Inge Røkke, daværende Aker-topp Leif Arne Langøy og daværende næringsminister Dag Terje Andersen ble offentliggjort.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Ganske nøyaktig to år etter den bitre konflikten, bekrefter Akers konsernsjef for første gang at det snart er slutt på samarbeidet med de svenske medeierne.

– Vi forventer at Saab og Investor AB vil utøve sin opsjon i juni, sier Eriksen til NRK.

Svenskene vil ikke være med lenger, og benytter første mulighet til å selge sine ti prosent av holdingselskapet.

– Vi mister en god partner i Aker Holding, men vi setter tilsvarende pris på samarbeidet med staten.

Voldsom krangel

For to år siden brøt det ut en voldsom krangel da daværende næringsminister Sylvia Brustad forlangte full granskning av Kjell Inge Røkkes interne transaksjoner i industribedriften Aker Solutions.

I luften lå anklager om at Røkke hadde benyttet triks som hans medeiere tapte penger på. Den ene av Røkkes kompanjonger var Staten, anført av Brustad, den andre var den svenske Wallenberg-familien.

(Saken fortsetter under bildet)

Kjell Ingen Røkke og Sylvia Brustad (Kollasje)

Industrisamarbeidet mellom Kjell Inge Røkke og staten, ved næringsminister Sylvia Brustad, ble satt kraftig på prøve for to år siden.

Foto: Scanpix

Får god pris

Da Stoltenberg-regjeringen betalte nesten 5 milliarder for Aker-aksjene lovet den å bli værende i i ti år. Svenskene får altså lov til å selge allerede i år.

Og de får en god pris for aksjene. Faktisk er Røkke tvunget til å betale svenskene 380 millioner kroner mer for aksjene enn det de er verdt, ut fra dagens aksjekurser.

Wallenbergs selskap Investor AB vil ikke kommentere at Røkkes mann tror de selger seg ut.

- Fremtiden vil vise om han får rett, sier informasjonsdirektør Oscar Stege Unger i det mektige Wallenbergselskapet Investor AB.