NRK Meny
Normal

Svenske selskaper ble norske

Norske selskaper topper listen over utlendinger som kjøpte svenske selskaper i fjor. 20 av 113 svenske selskaper som havnet i utenlandske hender, ble kjøpt av nordmenn.

Norsk og svensk flagg

Norske selskaper kjøpte flere svenske selskaper i 2009.

Foto: Schgaguler, Roland / Scanpix

Norge tok over ledertrøyen fra Storbritannia som i 2008 var de som kjøpte opp flest svenske selskaper, skriver E24.se .

Svenske selskaper

Anecta Företagsförmedling har laget en iversikt for selkapsovertagelse over landegrensene, en såkalt Anecta Merger Index (AMI).

Denne oversikten inkluderer store og mellomstore selskaper. Ikke mindre selskaper som kiosker og lignende.

Oversikten viser at i 2009 kjøpte utlendinger opp 113 svenske selskaper. 20 av disse ble kjøpt av nordmenn, dermed er Norge det landet som kjøpte flest svenske selskaper.

LES OGSÅ: Varsler høye strømpriser i sommer

Lik forretningskultur

Norske Choice Hotels var en av de største kjøperne, og kjøpte svenske Nordic Hotels i Stockholm. Selv om den norske kronen er sterk for tiden, er ikke det forklaringen på oppkjøpet.

– Vi er nå like store i Sverige som i Norge. Forklaringen på vårt kjøp i Sverige er at vi har en positiv innstilling til svensk økonomi, sier konsernsjef Torgeir Silseth i Choice Hotels til E24.se .

Han er ikke overrasket over at norske selskaper handler i Sverige.

– Vi har en ganske lik forettningskultur. I tillegg er det kanskje slik at tilgangen på kapital er bedre i Norge enn i Sverige, sier Silseth.

LES: Stordalen beklager øko-løftebrudd

Billigere å investere

Anectas forklaring på at Norge er den største kjøperen av svenske selskaper er at den at det er blitt billigere for nordmenn å investere i Sverige.

– Norges økonomi har vært sterk og fremfor alt ha den sterke norske kroner medført at invseteringer i Sverige er blitt billigere. Vi har sett samme trend på Stockholmsbørsen der norske investorer har vært veldig aktive, sier Lars af Ekenstam i Anecta Företagsförmedling.

Nummer to på listen over kjøp av selskaper i Sverige er Danmark, som kjøpte 20 selskaper, og nummer tre er USA med 16 kjøp.

2009 har vært et bunnår når det kommer til kjøp av selskaper over grensene. Men siden desember har handelen økt igjen. Anecta tror på en sterk økning i handelen i 2010.