- Sudan og Sør-Sudan avslutter oljekrangel

Sudan og Sør-Sudan skal ha blitt enige om å avslutte striden om fordeling av oljeinntekter.

CLINTON U.S. Secretary of State Clinton is greeted by South Sudan's President Kiir at the Presidential Office Building in Juba

USAs utenriksminister Hillary Clinton møtte fredag Sør-Sudans president Salva Kiir i hovedstaden Juba. Clinton oppfordret da Kiir til å slutte fred med nabolandet Sudan. De to landene har vært på nippet av krig de siste månedene, på grunn av uenigheter om fordeling av oljeinntekter.

Foto: Jacquelyn Martin / Reuters/NTB Scanpix

Nå gjenstår det bare å bli enig om når de skal starte oljeeksporten igjen, ifølge Den afrikanske union.

– Det er enighet om alle temaene. Konflikten gikk på hvor mye transporten, foredlingen og overføringen skulle koste, sier megler fra Den afrikanske Union og tidligere president i Sør-Afrika, Thao Mbeki.

Dyp uenighet

Sør-Sudan stanset oljeproduksjonen i januar, etter dyp uenighet med Sudan om hvor mye Sør-Sudan skal måtte betale for å frakte oljen sin ut gjennom rørlinjene i nord.

De to landene skilte lag i fjor, men uenighet om grenser og fordeling av oljeressurser brakte landene til randen av full krig i april.

Ved flere anledninger var det kamper i grenseområdene.

Måtte løse striden innen 2. august

FNs sikkerhetsråd hadde gitt Sudanog Sør-Sudan beskjed om å løse striden innen 2. august hvis de ville unngå sanksjoner.

De to partene har i flere omganger vært i fredssamtaler arrangert av Den afrikanske union.

Natt til lørdag kom meldingen om at partene skal ha kommet til enighet.

Verken Sør-Sudan eller Sudan har foreløpig kommentert Mbekis
uttalelser (NTB).