Hopp til innhold

Norske studenter kan tape tusener av kroner på valutasvingninger

Norske utenlandsstudenter vil merke at kroneverdien har sunket i forhold til dollar og pund. ANSA er redd studentene må bla opp tusenvis av kroner fra egen lomme.

Studenter

Lånekassen justerer stipendet til utenlandsstudenter når valutaen endres.

Foto: Colourbox.com

– Jeg synes det er bekymringsfullt at dollaren stiger. Veien fra 5 kroner til 6 betyr en endring på tyve prosent. Store utgifter som bolig og skolepenger kan derfor ende opp med å bli veldig mye dyrere for oss, forteller Alexander Jansen som studerer i Los Angeles på vestkysten av USA.

Alexander Jansen

Alexander Jansen håper at krona styrkes på ny.

Foto: Privat

Merkes på kontoen når krona synker

Norske studenter får samme sum for å bo og leve uavhengig om de velger å studere i Norge eller utenlands. Vekslingskursen for den norske krona, som gjelder for lån og stipend til utenlandsstudentene, blir satt i april hvert år.

For disse elevene kan store valutasvingninger etter denne datoen få en innvirkning på hvor mye de norske kronene er verdt når de brukes i land med annen valuta.

I vår har både dollaren og pundet steget i verdi i forhold til krona. Dette merkes på kontoen.

Les også: Vil hjelpe utenlandsstudenter

Veien fra 5 kroner til 6 betyr en endring på tyve prosent. Store utgifter som bolig og skolepenger kan derfor ende opp med å bli veldig mye dyrere for oss.

Alexander Jansen, masterstudent i USA

– Ser meg nødt til å flytte

Ingrid Weisæth Sterud som studerer i Connecticut har sett seg nødt til å flytte ut av et trygt boområde for å spare penger.

Ingrid Weisæth Sterud

USA-student Ingrid Weisæth Sterud er bekymret for stigningen i dollarkursen.

Foto: Privat

– Jeg har tidligere bodd på skoleområdet som patruljeres av skolepoliti og føles trygt. Nå har de fleste norske jeg har snakket med tatt valget om å flytte utenfor skolen for å spare penger, forteller hun.

Grunnen til at Weisæth Sterud ser seg nødt til å spare penger er at bare en del av utbetalingene fra Lånekassen justeres i forhold til valutaendringene.

Stipendet av hele summen kan justeres opp dersom det skjer endringer, men lånedelen av summen forblir den samme uansett.

– Også lånedelen må justeres

– Stipenddelen utgjør kun en liten del av utbetalingene, og vi mener det må være mulig å finne en ordning for å justere også lånet før høsten, sier president i ANSA (Studentsamskipnaden for norske studenter i utlandet), Karoline Myklebust.

For studenter som betaler 100 000 i skolepenger, kan 28 000 av disse bli justert, mens de resterende 72 000 blir stående uendret. Resultatet er at mange har stått med opp mot 10 000 kroner for lite når de begynner på skolen.

Myklebust sier det er for ustabilt og kan bety store ekstrautgifter for hver enkelt student når kursene svinger.

Det er jo klart at man reiser utenlands også for opplevelsens skyld, og når man får mindre penger å leve for, vil kvaliteten på oppholdet også gå ned.

Ingrid Weisæth Sterud, student i Connecticut

– For tryggheten og sikkerheten for studentenes del ønsker vi at det kan bli mulig å justere også det resterende beløpet. Det vil uansett kun bety mer lån - altså en større lånebyrde for studentene, det vil ikke koste staten noe mer. Men det kan selvsagt oppleves som problematisk dersom en student blir nødt til å bla opp 10 000 kroner ekstra ved studiestart på grunn av dette, sier Myklebust.

– Går utover kvaliteten på oppholdet

Weisæth Sterud er enig med ANSA-presidenten som mener at hele beløpet bør valutajusteres.

– Det blir jo til at man får mindre penger å rutte med. Det går ut over mulighetene vi har her. Det er jo klart at man reiser utenlands også for opplevelsens skyld, og når man får mindre penger å leve for, vil kvaliteten på oppholdet også gå ned.

Weisæth Sterud tror ordningen kan skremme potensielle studenter fra å prøve seg utenlands.

Les også: Færre vil studere i utlandet

– I store beløp betyr det store endringer

Alexander Jansen tror frykten i markedet i vår har ført til at investorene flykter til de store valutaene som dollaren, fordi krona er ansett som risikofylt.

– Jeg tror likevel det er i ferd med å stabilisere seg, så jeg tror og håper at vi får se en sterkere krone igjen. Det ser ikke mye ut med en krone i forskjell, men i store beløp betyr det store endringer, sier Jansen.

USA har strenge regler for hvem som kan ta seg arbeid utenfor studiene, og Jansen forteller at det derfor er helt nødvendig og jobbe og tjene penger her hjemme før man reiser over for at det skal være levelig.

– Pundet styrket med 7,2 prosent

Så langt i år er over tre millioner kroner utbetalt i valutajusteringer til 1666 studenter. Men summen for liten, mener ANSA.

I høst vil endringene spesielt merkes for studenter som reiser til USA, Canada, New Zealand og Japan. Også for studenter i Storbritannia vil valutakursene bli merkbare.

– De ferskeste endringene gjorde vi 1. juli. Det britiske pundet er styrket med 7,2 prosent siden april - så de som fikk utbetalt penger etter det fikk justert dette, forteller kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen, Espen Grimnes.

Grimnes sier det likevel vil være studenter i dollar-land som vil kunne bli rammet hardest av styrkede valutakurser i høst.

Weisæth Sterud tror det blir annerledes å være student i USA i året som kommer.

– I fjor var jeg såpass ny at jeg tenkte alt ville bli betalt, jeg var ikke klar over problemstillingen, at valutaendringene ikke blir gjeldende for lånedelen. Dette året blir nok mye trangere økonomisk sett, forteller hun.