Normal

Streiken får konsekvenser

Konsekvensene av streiken ved norske flyplasser – både praktiske og økonomiske – blir gradvis større. De første permitteringene er foretatt, og flere kan komme.

Kø på Flesland den 16. mai
Foto: Hommedal .Marit / SCANPIX

Vel 250 Avinor-ansatte med LO-Stat-medlemskap ved sju flyplasser var mandag morgen i streik, og det førte til at seks flyplasser – i Bergen, Molde, Kristiansand, Harstad/Narvik, Mosjøen og Mo i Rana – i realiteten var stengt. Et lite antall ansatte på Gardermoen er også i streik, men dette berører så langt ikke evnen til å holde flyplassen åpen.

Tirsdag blir ytterligere 158 LO-Stat-medlemmer på Gardermoen, i Stavanger, Alta, Leknes, Sandnessjøen, Sogndal og Svolvær tatt ut i streik. Heller ikke dette får noen umiddelbar operasjonell virkning for Gardermoen.

- Vil få konsekvenser for StatoilHydro

Også helikoptertrafikken til og fra installasjonene i Nordsjøen og i Norskehavet er rammet av streiken ved sentrale flyplasser.

Både StatoilHydro og Shell må mandag droppe ti avganger fra Kristiansund. Bare et fåtall av avgangene fra Kristiansund kunne omdirigeres til Brønnøysund. Og Flesland har vært stengt fra 16. mai. Tirsdag blir streiken trappet opp til å gjelde blant annet Stavanger, som i likhet med Flesland har en vesentlig helikoptertrafikk til Nordsjøen.

Dersom streiken utvides til Stavanger lufthavn Sola tirsdag, kan det føre til at rundt 2.200 ansatte på offshoreinstallasjoner ikke kommer seg til eller fra Nordsjøen, går det fram av tall fra CHC Helikopter Service og Norsk Helikopter.

En utvidelse av streiken fra tirsdag vil ikke ramme StatoilHydro i Nordsjøen umiddelbart, men etter kort tid vil den få store konsekvenser, sier pressekontakt Gisle Johansson i StatoilHydro.

StatoilHydro har til nå rutet om mange av sine flyvinger til Stavanger lufthavn Sola.

I tvil om konsekvensene

I SAS-gruppen var man mandag i tvil om Avinor hadde det fulle overblikk over de konsekvensene streiken blant LO-ansatte har skapt, og det ble i alle hast ordnet et møte mellom Widerøe-sjef Per Arne Watle – som også er leder for arbeidsgiverforeningen NHO Luftfart – SAS Norge-sjef Ola Strand og Avinor-sjef Sverre Quale. Avdelingsdirektør Torbjørn Lothe var også med på møtet.

– Verken Avinor eller LO Stat har etter vårt syn særlig kontakt med det publikum vi som tredjepart skal betjene. Selskapene vil derfor formidle det alvoret vi ser i situasjonen, sier informasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe.

Streiken begynner å få alvorlige konsekvenser for Widerøe. Hittil har selskapet mistet nærmere 1.500 passasjerer per dag, og tallet vil bli nærmere doblet dersom flere flyplasser tas ut fra onsdag. Lofoten og Helgelandskysten er nærmest lammet når det gjelder flyforbindelser, og dette går blant annet ut over helseforetakenes virksomhet, sier Kongsteien.

250 permittert hos SGS

Streik ved Røsvoll flyplass i Rana

Streik ved Røsvoll flyplass i Rana.

Foto: Frank Nygård / NRK

Alle de involverte selskapene har sendt melding om betinget permittering, og bakkehåndteringsselskapet SAS Ground Services Norway AS er allerede i gang med permitteringer. Over 250 medarbeidere på Flesland, Molde, Kristiansund og Evenes er permittert, men tallet vil stige etter hvert som streiken trappes opp, sier kommunikasjonssjef Sven Westgaard i SGS.

Ingen av flyselskapene hadde innen mandag ettermiddag bestemt seg for om de skal foreta permitteringer. Men Widerøe skal diskutere spørsmålet mandag ettermiddag og vil trolig bestemme seg under dette møtet.