Hopp til innhold

Streikefaren ikke over

Knallharde forhandlinger pågår nå for å unngå streik i stat og kommune. Partene skal på nytt møtes klokken 15 i ettermiddag.

Forhandlingsmøte hos Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen
Foto: NRK / NRK

I totiden i natt ble partene i lønnsoppgjøret i stat- og kommmune enige om å ta en pause i forhandlingene og dermed utsette en eventuell streik.

Spørsmålet om pensjon for offentlig ansatte ble så vanskelig at meklingen i stat og kommune rett og slett måtte ta en pause - et svært uvanlig skritt å gå til midt under lønnsforhandlingene.

Her kan du lese hvordan Norge vil rammes av en storstreik i offentlig sektor.

Forhandlinger utover dagen

Forhandlingene, som har betydning for 750 000 ansatte i offentlig sektor, fortsatte idag. Klokken 10 i dag tidlig møttes partene hos arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen for å løse den største nøtta i årets lønnsforhandlinger i stat og kommune - pensjonsspørsmålet.

Jan Martin Dørum og Arne Johannesen

- Dette er en politisk sak som må få en politisk løsning, og derfor sitter vi nå hos hos statsråd Dag Terje Andersen, sier forhandlingsleder Arne Johannesen i Unio stat.

Foto: NRK

Etter møtet som varte en times tid, skal partene utrede situasjonen på nytt, og møtes på nytt klokka 15.

Etter det NRK forstår har organisasjonene bedt staten og Arbeids- og inkluderingsdepartementet om å regne på hva ulike pensjonsforslag vil koste, slik at man kan bli enige om et videre grunnlag i forhandlingene.

Ikke nye konkrete forslag i dag

Statsråden kom etter det NRK erfarer ikke med konkrete forslag på møtet, hvor partene orienterte hverandre om sine posisjoner.

- Forhandlingene er spesielle fordi vi behandler et tema som ikke er vanlig i et lønnsoppgjør, nemlig pensjonen til fremtidige generasjoner i offentlig sektor, sier forhandlingsleder Arne Johannesen for Unio stat, til NRK rett etter at møtet var ferdig.

Forhandlingene er svært vanskelige på grunn av ekstremt kompliserte og sammensatte problemstillinger.

- Jeg har forventninger til at det at det blir konstruktive samtaler for en tjenestepensjon som skal passe til den nye folketrygden, sier Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen til NRK like før han åpnet møtet.

Partene er uenige om det meste i forhandlingene. Statens tilbud om en påslagsmodell for tjenestepensjon på toppen av den nye folketrygden ble samstemmig avvist av både LO, YS, Akademikerne og Unio.

Arbeidstakerne står samlet

De fire hovedsammenslutningene, LO, YS, Unio og Akademikerne krever på sin side at offentlig ansatte med 30 års opptjeningstid skal være sikret en pensjon på 66 prosent av sluttlønna når de er 65 år. Staten på den andre siden vil ha en påslagsmodell som gjør at det lønner seg å stå i jobb lengst mulig.

Forbundene står også i dag samlet bak sine krav. Morten Øye i LO stat sier til NRK at han mener at det er helt nødvendig at statsråd Dag Terje Andersen nå er direkte involvert i forhandlingene.

Må løse gordisk knute

- Det har vært en god tjenestepensjon, og det skal fortsatt være en god tjenestepensjon, sier statsråd Andersen til NRK.

Utfordningen nå er å få tilpasset bruttopensjonsordningen (66 prosent av sluttlønna) til den moderniserte folketrygden, der avtalefestet pensjon (AFP) og fleksibel pensjonsordning i folketrygden gjør at offentlig ansatte har mulighet til å førtidspensjonere seg som 62-åringer.

Problemet er at en 66-prosentsordning kombinert med 30 års opptjeningstid ikke gir insitament for folk til å stå lenge i jobb, slik staten ser det.

Ny meklingsfrist går ut klokka 24.00 i natt. Det betyr at en storstreik kan være et faktum fra i morgen tidlig.