Hopp til innhold

Streik blant ansatte i Nordsjøen

Drøyt 700 ansatte i Nordsjøen er tatt ut i streik.

Troll A

Drøyt 700 ansatte i Nordsjøen er tatt ut i streik

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Medlemmene i SAFE, Industri Energi og Lederne går ut i streik, etter at meklingen med Oljeindustriens Landsforening ikke førte frem natt til søndag.

Partene har forhandlet siden fredag og fristen gikk ut ved midnatt natt til søndag. SAFE og Industri Energi har tatt ut 610 medlemmer i streik i første omgang.

Disse er ansatt i Statoil, BP, og ESS på innretningene Skarv, Oseberg Feltsenter, Heidrun og «Floatel Superior» som ligger ved Oseberg Feltsenter.

– Vi finner oss ikke i at arbeidsgiverne raner oss for pensjonen vår. Derfor streiker vi, sier forbundslederne Leif Sande i Industri Energi og Hilde-Marit Rysst i SAFE i en felles uttalelse.

Pensjon var konflikttema

Hos Lederne er 98 medlemmer tatt ut i streik. Disse er ansatt i Statoil og arbeider på Heidrun og Oseberg Feltsenter.

– Etter to døgn med mekling var det ikke vilje fra OLF til å finne løsninger på pensjonsspørsmålet, sier Ledernes forbundsleder Jan Olav Brekke.

Ifølge Brekke ble det brudd fordi OLF ikke var villige til å forhandle om driftspensjon som Statoil ønsker å fjerne for sokkelarbeidere, men ikke for selskapets konsernledelse.

Industri Energi og SAFE fikk heller ikke gjennomslag for kravet om 14 dagers betalt pappapermisjon, som ble framforhandlet i frontfagene i vår.

– Fagforbundene hadde krav om at pensjon skulle inn i dette oppgjøret. Og helt siden 1980, så har vi sagt nei til at pensjon skal være en del av OLFs tarifforhandlinger. Så det kravet var i utgangspunktet helt urimelig, sier informasjonssjef i OLF, Kjetil Hjertvik.

Store tap

Oljefeltene Oseberg og Heidrun må stenge ned produksjonen som følge av streiken, men det vil ta fire-fem døgn før produksjonen er stanset.

Industrianlegget på Tjeldbergodden får sin gassforsyning fra Heidrun og må derfor også stenges ned.

Skarv starter ikke produksjon før høsten 2012, men streiken kan ifølge OLF få følger for produksjonsstart, reservoarutnyttelse og andre planlagte operasjoner.

– Fagforbundene påfører bedriftene og det norske samfunnet betydelige utgifter. Streiken vil koste rundt 150 millioner per dag. Dermed vil det ikke gå mange dagene før kostnadene passerer 1 milliard kroner, sier OLFs forhandlingsleder Jan Hodneland.

Langvarig streik

– Enhver streik, og spesielt offshore er alvorlig, sier Kjetil Hjertvik i OLF. Det får enorme økonomiske konsekvenser, og det rammer oljeproduksjonen i Norge.

Kan dette bli en langvarig streik?

Vi i OLF diskuterer gjerne videre hvis fagforbundene ønsker det. Men pensjon er fremdeles ikke en del av et lønnsoppgjør, sier Hjertvik.