NRK Meny
Normal

Strammer inn reglene for banker

Finansminister Sigbjørn Johnsen kom tirsdag med nye tiltak for at banker og meglerhus ikke skal kunne lure kundene sine.

Finansminister Sigbjørn Johnsen kommer med nye tiltak for at banker og meglerhus ikke skal kunne lure kundene sine.

VIDEO: Finansministeren vil ha strengere dokumentasjonskrav for banker

Sigbjørn Johnsen vil skjerpe bankkravene for å sikre kundenes rettigheter.

Nå skal bankene måtte dokumentere i Finansklagenemnda at de har gitt kundene en god og forståelig forklaring på hva de investerer i.

– Vi jobber for tiden med er å styrke dokumentasjonskravet, slik at den som kjøper faktisk er klar over hva de har kjøpt, sier finansminister Sigbjørn Johnsen til NRK.

Banker som taper i Finansklagenemnda og tar saken videre i rettssystemet, slik DNB har gjort i Røeggen-saken, må nå betale kundens kostnader.

– Vi ønsker å lovfeste dette prinsippet, sier Johnsen.

I den nye planen til finansministeren ligger det også et tiltak om at finansklagenemnda skal rustes opp med flere uavhengige medlemmer, samt at alle finansforetak vil være underlagt nemnda.

Johnsen regner med at ny lov er på plass fra nyttår.

– Skal beskytte småsparere

De nye tiltakene er for å unngå at småsparere som Ellen Melbye (72) sitter igjen med gjeld etter investeringer som hun ikke hadde oversikt over.

I 2004 hadde Melbye en million på konto og gjeldfri leilighet. Hun ble kontaktet av en konsulent fra Acta som rådet henne til å ta opp et lån i DNB og i Sandnes Sparebank for å gjøre større investeringer, utover den millionen hun hadde på konto. Etter en rekke investeringer hos finanshuset Acta, satt hun igjen med gjeld.

– Jeg har ikke hatt noen avkastning på de investeringene. Jeg vet ikke hva de investerte i engang. Det er fælt å sitte her og si det, men det er fakta, sier Ellen Melby til NRK.

Hun klaget til Acta, som svarte å engasjere advokater. Melbye klaget til Finansklagenemnda, men der fikk hun beskjed om at hun ikke hadde god nok dokumentasjon til at de ville se på saken.

Med hjelp fra en engasjert jurist har Ellen Melbye klart å få klagen god nok til at Finansklagenemnda kan se på den. Saken hennes er for tiden under behandling hos Finansklagenemnda.

Acta som nå markedsfører seg under navnene Agasti, Navigea og Obligo sier de verken vil eller kan kommentere enkelte kundeforhold.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Ellen Melbye

Ellen Melbye mener hun ikke har fått god nok informasjon fra Acta

Foto: NRK

– Skjebnens dag for Røeggen

Tirsdag var siste dag i Høyesterett i rettssaken mellom DNB og Ivar Petter Røeggen som har kjempet for å få igjen pengene sine etter det han mener er dårlige investeringsråd fra DNB.

I sju år har han kjempet mot det han mener er urimelig dårlige råd fra daværende DNB NOR, som solgte ham to aksjeindeksobligasjoner i 2000.

Partshjelper Forbrukerrådet har hittil brukt anslagsvis 4–5 millioner kroner på saken så langt, motparten DNB trolig det mangedobbelte.