Hopp til innhold

Rødt lys for kortsiktige bonuser

Hvis Finanstilsynet får det som det vil, blir det slutt på gullkantede kortsiktige bonusordninger i finansnæringen.

Administrerende direktør Bjørn Skogstad Aamo og styreleder Finn Hvistendal

Administrerende direktør Bjørn Skogstad Aamo og styreleder Finn Hvistendal i Finanstilsynet orienterte onsdag om hvordan de vil stramme inn bonusordningene i finansbransjen.

Foto: Johan B. Sættem

Det kommer frem i et forslag til forskrift om godtgjørelser i finansinstitusjoner som i dag er oversendt til Finansdepartementet, og som kan bli gjeldende fra årsskiftet.

De nye retningslinjene skal fremme at bonusordningene ikke skal oppmuntre til høyere risiko enn det bankene skal tåle.

− Det skal ikke være slik at man får store bonuser av gode resultater på kort sikt, sier styreleder Finn Hvistendal i Finanstilsynet.

Stor appetitt på risiko på grunn av kortsiktige bonusordninger har vært en viktig årsak til finanskrisen, slår Kredittilsynet fast.

LES: Kritiserer kortsiktige bonuser

LES: 2,2 milliarder bonuskroner i Nordea

Bonusene skal holdes tilbake i flere år

I retningslinjene kommer det frem at minst halvparten av bonusene skal gis i form av aksjer i den banken eller meglerhuset den enkelte jobber i.

Minst 40 prosent av den samlede bonusen skal holdes tilbake i minst tre år, noe som skal gjøre det mindre attraktivt å¨ta kortsiktig risiko.

- Det skal ikke være slik at man får store bonuser av gode resultater på kort sikt, sier styreleder Finn Hvistendal i Finanstilsynet.

Men hvis bonusene utgjør en betydelig del av lønna, skal 60 prosent holdes tilbake i flere år.

De nye retningslinjene skal gjelde både banker og meglerhus.

LES: - Bankbonusene må endres

LES: - Naivt å redde bankene uten å ta betalt

Ikke fallskjerm for dårlig jobb

I tillegg til innstrammingen når det gjelder finansbonusene, vil Finanstilsynet ha slutt på toppledere som får millioner i fallskjerm etter at de trekker seg på grunn av dårlige resultater.

Sluttverderlagene skal deles ut på bakgrunn av oppnådde resultater over tid, og være utformet "på en måte som ikke belønner manglende resultater".

LES: Bonusstopp i svensk storbank

(Saken oppdateres)