Finanskommitéen: – Vi må se på inndriver-sertifisering

Det finnes ingen krav til innkreverne inkassobyråene bruker. Det vil Finanskommitéen på Stortinget gjøre noe med.

Torgeir Micaelsen

Finanskommitéens leder Torgeir Micaelsen (Ap) synes en innkrever-sertifisering er fornuftig.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Tidligere har NRK fortalt historien om innkreveren fra Lindorff som parkerte i oppkjørselen til skyldneren med lysene på flere ganger, og som til slutt oppsøkte mannens arbeidsgiver og fortalte om skyldnerens pengeproblemer.

Les også: – Lindorff bruker torpedometoder
Les også: Ingen regler for innkrevere
Les også: Lindorff brøt god inkassoskikk

Timer etterpå tok skyldneren livet sitt, og innkreveren fikk en bot av politiet på 5.000 kroner for å ha forstyrret privatlivets fred og for brudd på taushetsplikten.

Video Inkasso

I ettertid har Lindorff bekreftet og beklaget at innkreveren jobbet uten arbeidskontrakt og at han ikke hadde underskrevet erklæring om taushetsplikt.

Finanstilsynet sier at det ikke finnes noen formelle krav til hvem inkassobyråene kan leie inn eller ansette som inndrivere.

Burde vært på plass allerede

Lederen for Finanskommitéen, Torgeir Micaelsen (Ap), sier det er all mulig grunn til å se på en sertifiseringsordning for innkreverne.

– Jeg synes det er underlig at dette ikke er på plass allerede. De som jobber som innkrevere går jo inn i ganske tunge situasjoner og behandler følsomt materiale, og vi har jo en slik sertifiseringsordning for både eiendomsmeglere, folk som selger finasielle produkter og vektere, sier Micaelsen til NRK.

Han får støtte av kommitéens nestleder Ulf Leirstein (Frp).

– Innkreverne har tilgang på meget sensitive personopplysninger, og jeg vil vite at dette behandles på en ordentlig måte, sier Leirstein.

Ansvaret hos innkreveren

Frp-politikeren sier at en slik offentlig godkjent sertifisering også kan være med på å ansvarliggjøre den enkelte innkrever.

Finanspolitisk talsmann Ulf Leirstein (Frp)

Finanspolitisk talsmann i Frp, Ulf Leirstein, vil ansvarliggjøre den enkelte innkrever.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– Går de utover sine fullmakter, kan Finanstilsynet frata den enkelte innkrever sertifiseringen. Dette trenger heller ikke å være en dyr eller byråkratisk ordning, men kan settes opp som et samarbeid mellom bransjen og Finanstilsynet.

KrFs Hans Olav Syversen og Venstres Borghild Tenden sier også at det er på høy tid å se på en mulig sertifiseringsordning for inkassoselskapenes innkrevere.

– Jeg tenker at dette er noe vi må ta initiativ til så snart som mulig, og at det blir viktig å søke samarbeid på tvers i opposisjonen slik at dette i hvert fall kan bli en realitet ved et regjeringsskifte ved neste stortingsvalg, sier Tenden.

– Det er for mange kurs

NRK har også snakket med Senterpartiets Per Olaf Lundteigen. Han er ikke tilhenger av noen sertifiseringsordning.

– Problemet er at det er for mye kurs og for lite folkeskikk som det er. Vi må heller se på et forbud mot å kjøpe og selge gjeld, for det er her vi har de råeste tilfellene, sier Lundteigen.

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener det finnes for mye kurs som det er.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Den virksomheten er det bare 6 av 112 godkjente inkassoselskaper i Norge som driver med?

– Jeg er også tilhenger av at det kommer en innstramming i reaksjonsformen i forhold til inkassoselskapene, sier Lundteigen.