NRK Meny
Normal

Storbritannia på resesjonens rand

Det er nå negativ vekst i britisk økonomi. Det har ikke skjedd på 16 år.

Bank of England
Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Den britiske økonomien faller med 0,5 prosent i tredje kvartal, målt ved brutto nasjonalprodukt. Nå frykter britene resesjon.

Fredagens nyhet om at økonomien i Storbritannia nå er i negativ vekst, gir kriserammede briter fint lite å glede seg over. Dersom fallet i økonomien fortsetter i fjerde kvartal, er landet per definisjon rammet av resesjon.

Verre enn ventet

Selv om det var forventet dårlige tall, var det få som trodde nedgangen skulle bli så kraftig. Det har ikke stått dårligere til med den britiske økonomien på 18 år, og den forrige gangen landets økonomer kunne sette minus foran vekstraten, var i 1992.

Direktør Charles Bean i Bank of England (den britiske sentralbanken) sa i følge Reuters at finanskrisen som nå rammer verden er en krise som rammer "once in a lifetime", og at det kan vise seg å bli den verste finanskrisen i historien.

Kursfall i London

Om den økonomiske tilbakegangen var større enn forventet, var den umiddelbare reaksjonen på londonbørsene neppe det. Fredag stupte FTSE 100-indeksen med mer enn 9 prosent etter en halv dags handel. Dessuten står det britiske pundet lavere enn det har gjort på fem år sammenlignet med dollar.

Storbritannias finansminister Alistair Darling er likevel overbevist om at landet hans skal komme seg gjennom den vanskelige perioden det nå står overfor.

Jeg har opplevd resesjonene på 1970-, 80-, og 90-tallet, men orskjellen er at vi nå er villige til å gjøre alt vi kan, så fort som mulig, for å forhindre at folk mister jobbene sine, sier han.

Kritiserer OPEC for oljekutt

Samtidig kritiserte Allistair Darling OPEC-landene, som fredag besluttet å kutte produksjonen med 1,5 millioner fat daglig for å forhindre at oljeprisen synker ytterligere.

Det er en stor skuffelse om kartellet kutter produksjonen, sa han noen timer før OPEC gjorde nettopp det.