NRK Meny
Normal

Stor risiko i boligmarkedet

- Vi ser alle de klassiske tegnene på at markedet snart er nådd toppen, sier ekspert og advarer folk flest mot prisfall.

Illustrasjonsbilde boligmarkedet
Foto: Solberg, Trond / VG

I dag kom nye tall fra Statistisk sentralbyrå som viser at en gjennomsnittlig bolig går for over 2 millioner kroner- for første gang.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i meglerhuset First Securities advarer nå folk flest mot prisfall og sier det er stor risiko i boligmarkedet, særlig hvis du låner mye av kjøpesummen.

- Hvis jeg ser to-tre år frem så tror jeg det er mer sannsynlig at boligprisene er lavere enn i dag enn høyere enn i dag. Jeg ser alle de klassiske tegnene på at markedet snart er nådd toppen. Det bygges veldig mye, og det begynner å bli dyrt for folk. Lønningene har riktignok steget mye, men boligprisene har steget mye raskere og samtidig stiger rentene, slik at betjeningen av lånet stiger mye raskere enn lønningene gjør, sier Hermanrud.

Eufori

I går kveld sammenliknet sentralbanksjef Svein Gjedrem dagens situasjon på boligmarkedet med tiden for Kristianiakrakket for 100 år siden. Da falt prisene med 50 prosent i løpet av 5 år. Boligmarkedet er for øyeblikket euforisk, i sinnsyk gledesrus, sa gjedrem og advarte mot prisfall eller stagnasjon.

- Jeg mener at det er litt preget av eufori at folk handler bolig med det utgangspunkt at prisene bare vil fortsette å stige, sier Gjedrem.

Åtte av ti nordmenn eier sin egen bolig og nordmenn flest har satset en betydelig del av formuen sin i eiendom, dermed rammer det hverdagsøkonomien vår med full styrke dersom prisene faller i eiendomsmarkedet

Byr opp prisene

Sentralbanken frykter for at mange fristes til å låne mye penger, og kjøpe bolig for å spekulere i fortsatt oppgang i boligmarkedet.

 

Et langvarig, lavt rentenivå er noe av årsaken, folk føler de har mer å gå på på visning - og byr opp prisene måned for måned, men det går ikke i lengden, advarer sjefstrateg Peter Hermanrud i meglerhuset First Security.

 

Han har laget prognoser for eiendomsmarkedet i over tjue år.

Men tallenes tale viser at gjennomsnittsboligen nå selges for over to millioner kroner her til lands. Prisoppgangen de tre siste månedene i fjor alene ble på 11 prosent, viser statstikken fra statistisk sentralbyrå.

Eiendomsmeglerne har gode tider - de tjener mye penger i det brennhete markedet. Nestleder Torbjørn Ek i Eiendomsmeglerforetakenes Forening tviler på et snarlig prisfall. Han spår 14 prosent økning i prisene i år- eller pluss 300.000 kroner i boligformue for gjennomsnittsboligen- og spår ny vekst også neste år.

- Jeg kan ikke se noen tegn som tyder på at prisene vil synke ei heller stagnere ut fra det markedet vi ser nå, sier Ek.

Gjeldskrise

Sentralbanksjef Svein Gjedrem sa i går kveld at det ser ut som sparingen i husholdningene har falt markert den siste tiden- og at sparingen nok vil vise nedgang når tallene for siste halvår i fjor blir klare. Det er i så fall første gang siden 1988, før boligprisene falt som en stein og førte mange ut i gjeldskrise

Sentralbanksjefen konkluderte i den pengepolitiske gjennomgangen med at de norske rentene gradvis vil stige til noe over fem prosent, fra dagens 3,75 prosent.

- Spørsmålet er om rentene må enda mer opp og det kan fort hende at den raske veksten i økonomien faktisk tvinger sentralbanksjefen til å øke rentene enda mer enn tenkt for å hindre at prisene løper løpsk, etter mange år med sterk økonomisk utvikling, ikke bare på boligmarkedet, men i samfunnet generelt, sier Hermanrud.

Gått litt av sporet

NRKs økonomiredaktør Steinar Mediaas mener det er på plass med en advarsel.

Den norske boligformuen nå er på 4000 milliarder kroner, det er ti ganger så mye som nordmenn flest har investert i aksjemarkedet såvidt jeg kan se. Der har nordmenn flest blitt millionærer, men det kan ikke vokse til himmelen. Så hvis man skulle advare noen så måtte man gjøre det når det er på topp, og det er det nå, sier Mediaas.

 

- Det kan ikke fortsette å stige sånn som det gjør nå. Nå stiger gjennomsnittsboligen i Norge med mer enn 30.000 kroner i måneden og da er det ikke lenger mulig å forklare denne prisstigningen med at vi får høyere lønn og har lavere renter og lav ledighet i landet. Vi har rett og slett gått litt av sporet, sier Mediaas.