Hopp til innhold

Stoltenberg: Entra–lønnen er for høy

Rune Olsø er tilbudt en lønn fra Entra-styret på fire millioner kroner. – Det er for mye, mener statsminister Jens Stoltenberg.

Bråket rundt ansettelsen av Rune Olsø i det statlige eiendomsselskapet Entra startet da NRK fortalte at den tidligere Ap-toppen i Trondheim er lønnsledende i eiendomsbransjen.

NETT-TV: Jens Stoltenberg mener ledere i statlige selskaper ikke skal være lønnsledende i bransjen.

For første gang uttaler statsministeren seg om de utskjelte lederlønningene i det statlige eiendomsselskapet Entra eiendom.

Ifølge Stoltenberg var han ikke klar over at selskapet, stikk i strid med regjeringas retningslinjer, var lønnsledendenede med ei topplønn på 5,3 millioner kroner.

– Nei, og desto viktigere er det at vi følger opp de statlige retningslinjene som er vedtatt og som innebærer innstramninger i pensjonsordninger. Det skjer nå, og styreleder har fortalt at bonusen halveres.

Stoltenberg: – Skal ikke ligge i toppsjiktet

Men selv om den nyinnsatte Entra-direktøren Rune Olsø får lavere pensjons- og bonusavtaler enn forgjengeren, vet NRK at den tidligere Ap-toppen er tilbudt en samlet lønn på om lag fire millioner kroner.

Dersom han blir sittende i lederstolen, blir Olsø den nest best betalte toppsjefen i norske eiendomsselskaper.

Ifølge Stoltenbergs definisjon av «lønnsledende» tjener Olsø fortsatt for mye penger.

– Det bør ikke være samlede godtgjørelser som ligger i overkant av det som er normalt i den bransjen. Det er styret som må vurdere det i det enkelte tilfellet, sier han til NRK.

Giske: – Vi kan bytte ut styrene

Næringsminister Trond Giske er blant dem som har gått hardest ut mot høye lønninger i staten. Allerede i januar i fjor varslet han at staten kan skifte ut styrer som ikke viser nok moderasjon.

– Hvorfor har Entra fått lov til å være lønnsledende i mange år, uten at staten som eier har grepet inn overfor styret?

– Det er fordi det er styret som setter lønna, og til syvende og sist har vi bare ett virkemiddel, og det er å bytte ut styrer vi ikke er fornøyde med, sier Giske til NRK.

Men i denne saken kan ikke Giske gjøre noe som helst. I april i år erklærte han seg inhabil på grunn av det nære vennskapet med Rune Olsø.

Dermed blir det opp til settestatsråd Bård Vegar Solhjell (SV) å vurdere om styret har gjort jobben sin eller ikke.

– Jeg skal vurdere ansettelsen av Rune Olsø, og styrets behandling av den saken, sier Solhjell.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Bråket rundt ansettelsen av Rune Olsø i det statlige eiendomsselskapet Entra startet da NRK fortalte at den tidligere Ap-toppen i Trondheim er lønnsledende i eiendomsbransjen.

NETT-TV: Bård Vegar Solhjell reagerer på at Olsø er tilbudt en samlet lønn på fire millioner kroner.

Som NRK tidligere har avslørt var styret splittet i synet på Rune Olsø. Mindretallet mente han ikke er kvalifisert til jobben, og truer med å gå dersom han blir sittende.

Opposisjonen på Stortinget har omtalt prosessen som en «partiansettelse», og ett av styremedlemmet som støttet Olsø anklages for inhabilitet.

Solhjell: – Olsøs lønn er veldig høy

Tirsdag fikk Solhjell jobben med å rydde opp i anklagene.

Ifølge SV-statsråden vil han også se på lønnstilbudet Rune Olsø har fått.

– Det er en måte vi kan få full klarhet i hva som har skjedd i forbindelse med ansettelsen, og da er det min plikt å gå inn i alle sider av det, sier han.

– Når du hører fire millioner i lønn for å lede 180 ansatte på vegne av staten, så tenker du?

– Jeg tror de fleste som hører om lønninger som ligger på flerdobbelte av det statsministeren tjener, så er det veldig høyt. Og retningslinjene sier at styret skal bidra til moderasjon, og dette er en del av det bilde jeg skal se på i forbindelse med ansettelsen av administrerende direktør, svarer Solhjell.

Han kan foreløpig ikke så når han er ferdig med å behandle saken, men sier han allerede er i gang med arbeidet.

Etter det NRK erfarer vil det komme en avgjørelse innen få dager.