NRK Meny
Normal

Stoltenberg presser Gjedrem

Regjeringen øker presset på sentralbanksjef Svein Gjedrem. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) lover at renta skal videre ned.

Pressekonferanse om finansplan
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Renta er førstelinjeforsvaret i finanskrisen. Den er allerede satt ned og vil gå ytterligere ned. Det er et veldig viktig og effektivt våpen mot finanskrisen, fordi det treffer der det trengs først: I industrien og i husholdninger med boliggjeld, sier Stoltenberg til Dagsavisen.

Ifølge VG har statsministeren internt gitt uttrykk for at renta må settes ned allerede førstkommende uke, flere dager før rentemøtet som er planlagt 17. desember. Avisa skriver dette basert på opplysninger fra ikke navngitte kilder.

Statsministerens kontor ønsker å presisere at det er Norges Bank som har ansvaret for gjennomføringen av pengepolitikken, og at regjeringen ikke har noen planer om å endre dette.

Les også:

- Alle bankene vil kutte renta

- Rentekutt må komme nå

- Norge må følge etter

Ikke berammet nytt møte

Fredag kveld var det likevel lite som tydet på at Norges Bank vil framskynde sitt rentemøte. Ifølge kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth er det ikke berammet noe nytt hovedstyremøte før siste onsdag før jul.

- Vi forholder oss til det oppsatte rentemøtet 17. desember, sa Siv Meisingseth til NTB.

Tidligere i høst var det et ekstraordinært rentemøte 15. oktober. Møtet ble varslet etter at nordamerikanske og europeiske sentralbanker kom med store rentekutt.

Den gangen ble et ordinært hovedstyremøte i Norges Bank omgjort til et
ekstraordinært rentemøte.

Betydelig rentefall

Etter at DnB NOR flesket til med et rentekutt på boliglån og sparekonto med 1 prosentpoeng fredag ettermiddag, var finansminister Kristin Halvorsen (SV) raskt ute med å rose storbanken for sin handlekraft og vilje til å ta ansvar.

Halvorsen forventer nå at flere banker følger etter, noe verken SpareBank 1 SR-Bank eller Nordea kunne utelukke fredag kveld.

Også Kristin Halvorsen forventer at Svein Gjedrem kutter kraftig i styringsrenta.

Når så sentralbanksjefen har gått til det skritt å varsle nye kutt, tror jeg vi vil få en betydelig rentenedgang utover vinteren, sier Halvorsen.

Men hun legger ikke offentlig press på sentralbanksjefen for at han skal kalle inn til ekstraordinært rentemøte allerede til uka.

Sjokkmelding

Fra flere sjeføkonomer er beskjeden til Gjedrem at renta må kuttes minst 1 prosentpoeng. Noen mener styringsrenta umiddelbart bør kappes med 2 prosentpoeng, fra dagens 4,75 prosent til 2,75 prosent.

Egentlig ser vi ingen grunn til ikke å ta 2 prosentpoeng, sier seniorøkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til Aftenposten.

- Rentekuttet bør være minst 1 prosentpoeng, og helst 2 prosentpoeng. Det blir for lite å kutte 0,5 prosentpoeng, konstaterer sjeføkonom Elisabeth Hovik i Glitnir Bank.

- Det er mye større fare for at man kutter for lite for sent, enn at man kutter for mye for fort. Man kan heller stramme til igjen hvis renten blir for lav, mener sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets.