Hopp til innhold

Stoltenberg frykter ny økonomikrise

Statsminister Jens Stoltenberg frykter et nytt tilbakeslag som kan knekke verdensøkonomien.

Statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg er bekymret for et nytt tilbakeslag i verdensøkonomien.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Bakgrunnen er gjeldsproblemene i Helles og frykten for at de store økonomiske problemene skal spre seg til andre gjeldstyngede land, noe som igjen har presset ned børsene over hele verden den siste uken.

Søndag skal finansministrene i EU møtes for å diskutere tiltak for å stabilisere økonomien i eurolandene.

Stoltenberg sier situasjonen er alvorlig og at det er en økende fare for et nytt tilbakeslag i verdensøkonomien:

– Vi har gått fra en finanskrise med fallende aksjekurser til en jobbkrise med økende ledighet, og nå en gjeldskrise, med uhåndterlig gjeld i mange land, sier han til NRK.

Andre bølge knakk økonomien

Ifølge Stoltenberg vil et nytt tilbakeslag få alvorlige konsekvenser fordi vi nå har et dårligere utgangspunkt enn i 2008.

– På 30-tallet så vi at det nettopp var den andre bølgen som knekte verdensøkonomien. Det skumle er om vi står overfor noe tilsvarende nå, sier Stoltenberg.

Kan ramme vanlige folk

Stoltenberg sier at vanlige folk kan bli rammet dersom krisen utvikler seg.

– Den velferdsmodellen vi har kjent i Europa gjennom flere tiår er under press, fordi mange land ikke greier å betal for den. Ekstra alvorlig er det at land går med store underskudd i en periode hvor de egentlig burde hatt store overskudd, slik at de var forberedt på den kraftige veksten i utgifter som kommer til eldre, til pensjoner og helse i årene som kommer. Det vi nå ser er alvorlig, sier Stoltenberg til NTB.