NRK Meny
Normal

Stjal hele selskapet per post

(DN.no)

- Hvorfor i all verden skal man rane en bensinstasjon når det er enklere å stjele et selskap?

Spørsmålet kommer fra advokat Helge A. Tryti, som representerer selskapet Bygg og Bolig as, skriver Dagens Næringsliv.

For nær tre år siden opplevde advokatens klient - som er eieren av selskapet - at selskapet han hadde solgt, men ikke hadde fått betalt for, plutselig fikk registrert nytt styre i Brønnøysundregistrene.

Den nye styreformannen, en 53 år gammel tidligere forretningsmann, overskjøtet deretter selskapets eneste eiendom til seg selv og sin kone privat uten at en eneste krone ble betalt.

Nå planlegger Tryti å saksøke Staten for håndteringen av overskjøtingen.

Millionkrav

For en måned siden vant Bygg & Bolig ankesaken i Borgarting lagmannsrett i forbindelse med at et nytt styre uberettiget ble meldt til Foretaksregisteret.

I løpet av fire dager med falskt styre ble selskapets utbyggingseiendom overskjøtet til den som uberettiget hadde satt seg selv og sin kone inn som enestyre.

Retten konkluderte med at overskjøtingen var uberettiget og at hjemmelen skulle tilbake til selskapet. Den domfelte 53-åringen har slitt med store sykdomsproblemer den senere tiden.

53-åringen og kona ble dømt til å dekke alle utgifter samt det fremsatte erstatningskravet fra Tryti - totalt over 1,1 millioner kroner.

- Den uberettigede styreformannen er slått konkurs, og hans kone er nå begjært konkurs. Statens kartverk har behandlet overskjøtingen uriktig og jeg kommer til å kreve at Staten dekker utgiftene, sier Tryti som venter på bekreftelse på at han ikke får ut noen midler fra motparten.

«Null kontroll»

Men det er ikke bare Trytis klient som har opplevd regelrett å bli frastjålet et selskap.

Ifølge VG sendte en Oslo-mann tidligere i år det politiet nå mistenker er en fiktiv protokoll til Brønnøysundregistrene. Protokollen ble registrert og godkjent, dermed kunne mannen overta styringen av aksjeselskapet Troll Travel as i Bergen, som like før var kunngjort avviklet.

- Det er helt utrolig at det ikke er noen rutiner for kontroll om det faktisk foreligger fullmakt fra aksjonærene når en generalforsamlingsprotokoll med styreendringer i aksjeselskaper blir behandlet. Dette betyr at hvem som helst kan lage en protokoll og hevde de har fullmakt, og dermed stjele hvilket som helst selskap. Når noen overtar firmaet på denne måten, kan de eksempelvis tømme selskapets bankkonto, sier Helge A. Tryti og legger til:

- Det eneste som kan redde deg er at du har et såpass personlig forhold til banken at de ringer deg når noen forsøker å tømme kontoen din.