Hopp til innhold

– Europas økonomiske fremtid ligger i hendene på greske velgere

Flere europeiske politikere misliker at den greske regjeringen har varslet folkeavstemning om den nye gjeldsplanen til EU.

George Papandreou

Hellas' statsminister George Papandreou sin avgjørelse om å la folket stemme om redningspakken, vekker irritasjon i Europa.

Foto: JOHN KOLESIDIS / Reuters

– Man legger på mange måter hele Europas økonomiske fremtid i hendene på de greske velgerne, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.

Han påpeker at dersom det greske folk sier nei til EUs gjeldsplan, vil ikke Hellas være i stand til å betale renter og avdrag på gjelden sin.

– Da får de ikke tilgang på kriselån, og da har vi en veldig alvorlig situasjon i Europa, sier Stoltenberg.

– Hvilke konsekvenser vil et nei få?

– Det vil for det første innebære at mange banker får problemer, fordi Hellas skylder mye til mange ulike banker. Nå hadde man kommet frem til en avtale som gjorde at man fikk en ordnet reduksjon av gresk gjeld, de skulle få tilgang på kriselån, og så skulle de til gjengjeld gjennomføre en rekke innstrammingstiltak. Det er lett å skjønne at det ikke er populært i Hellas, men samtidig er det helt avgjørende at Hellas gjennomfører den type tiltak for å kunne få tilgang på penger som andre ikke vil låne dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg frykter konsekvensene dersom det greske folk stemmer nei til avtalen.

Foto: Joachim Adrian / Ap

– Styrte seg selv inn i krisen

– Jeg ble irritert. Det er en merkelig måte å oppføre seg på, sier tyske Rainer Brüderle, parlamentarisk leder for Fridemokratene, som sitter i regjering sammen med det konservative partiet til statsminister Angela Merkel.

Brüderle mener det kan virke som om Hellas forsøker å trekke seg fra avtalen som ble inngått med de andre EU-lederne i forrige uke.

Planen innebærer at verdien på greske statsobligasjoner blir halvert. Dermed blir den greske statsgjelden redusert fra 350 til 250 milliarder euro.

– Statsministeren var enig i redningspakken som er en fordel for hans land. Andre land gjør betydelige oppofringer for flere tiår med vanstyre og dårlig lederskap i Hellas. Det ble tatt feil avgjørelser, og landet styrte seg selv inn i krisen, sier Brüderle i et intervju med tysk radio.

– I prinsippet en ny EU-avstemning

Også Danmarks europaminister Nicolai Wammen er kritisk til beslutningen.

– Det påhviler den greske regjeringen og befolkningen et stort ansvar for å få godkjent EU-avtalen ved en folkeavstemning, sier han.

Finlands europaminister Alexander Stubb mener også at avgjørelsen kan ha store konsekvenser.

– Situasjonen er slik at det i prinsipp er en ny avstemning om deres euromedlemskap, sier Stubb.

Hellas' statsminister Giorgos Papandreou sa mandag at hvis folket sier nei, så vil EU-planen ikke bli iverksatt.

Børsene stuper

Europeiske børser åpnet med et fall på 2–3 prosent tirsdag morgen, etter alt å dømme som følge av at Hellas vil holde folkeavstemning om EUs nye plan for det kriserammede landet, og de fortsetter å falle.

Tirsdag ettermiddag har Dax-indeksen på Frankfurt-børsen stupt med over 6 prosent.

Også hovedindeksen på Oslo Børs falt umiddelbart ved børsåpning. Ved 14.15-tiden hadde hovedindeksen falt med over 4,3 prosent til 367, 67 poeng.