NRK Meny
Normal

Statsansatte nyter godt av superlån

Mens boliglånsrenta er på vei opp i bankene, kan 450.000 statsansatte nyte godt av en svært gunstig lånerente i Statens pensjonskasse.

Statens pensjonskasse

GUNSTIG FOR LÅNEKUNDENE: Rentetilbudet fra Statens Pensjonskasse avgjøres av norske statsrenter, som har falt dramatisk de siste ukene.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Statens pensjonskasses tilbud er egentlig overdådig sjenerøst når man ser på hva som ellers er av lånetilbud, sier pensjonert direktør Trygve Eklund i Statens arbeidsmiljøinstitutt til NRK.

Eklund og kollegene nyter boliglånsrenter på 2,72 prosent, mer enn ett prosentpoeng lavere enn hva de billigste private bankene kan tilby.

– Jeg må nok si at jeg føler meg heldig som statsansatt, som kan utnytte dette tilbudet, sier han.

Billigere i 2012

Mette Ystebø Hagen

KAN BLI BILLIGERE: Det kan bli en rentenedsettelse for superlånene på 0,25 prosentpoeng til våren, opplyser lånesjef Mette Ystebø Hagen i Statens Pensjonskasse

Foto: Statens Pensjonskasse
Pål Ringholm, Analysesjef kreditt i First Securities

EUROKRISE: Kredittekspert Pål Ringholm i meglerhuset First påpeker at det er eurokrisen som har gjort statslånene så supre.

Foto: First Securities

Frynsegodet er verdt mye penger. Et par som søker om maksbeløpet på 3,4 millioner kroner kan spare omtrent en halv million kroner – dersom de velger Statens pensjonskasse fremfor en privat bank.

Neste år blir trolig superlånet enda billigere.

– Ved nyttår får vi vite hva rentene blir for mars og april neste år. Det kan bli en rentenedsettelse på 0,25 prosentpoeng, sier lånesjef Mette Ystebø Hagen i Statens pensjonskasse til NRK.

Gunstig for statsbankene

Kredittekspert Pål Ringholm i meglerhuset First påpeker at det er eurokrisen som har gjort statslånene så supre.

– Det er mer fordelaktig for en statsbank å hente penger enn det er for bankene. Det har vært en dramatisk endring det siste halvåret, fastslår Ringholm.

Rentetilbudet fra Statens pensjonskasse avgjøres av norske statsrenter, som har falt dramatisk de siste ukene.