NRK Meny
Normal

Nytt kjempefunn for Statoil

Statoil har gjort et kjempefunn utenfor Canada. – Dette er Statoils største oljefunn utenfor Norge noensinne, sier Bård Glad Pedersen i Statoil.

statoil

Statoil satser nå på å bli utbygger utenfor kysten av Canada.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Etter mange år med flere betydelige funn utenfor norsk sokkel, har Statoil, nå gjort sitt største oljefunn noensinne utenfor Norge.

– Dette er viktig for Statoil. Vi anslår funnet til mellom 300 og 600 millioner fat, sier Bård Glad Pedersen, mediekontakt i Statoil.

– Så langt i år er Statoil det selskapet i verden som har funnet mest olje og gass. Av de 12 største oljefunnene i verden de siste tre årene er Statoil med på fire av dem, sier Bård Glad Pedersen.

Utbygging er målet

Funnet har et potensial for Statoil til en utbygging utenfor kysten av Newfoundland i Canada.

– Foreløpig er vi i en tidlig fase. Nå skal vi gjøre mer letevirksomhet med det mål om å få til en utbygging,

– Er det muligheter for å finne enda mer olje i området?

– Det håper vi. Vi skal hente inn mer seismikk og bore flere brønner her, men det er for tidlig å si hva det kan gi.

– Hva betyr funnet for Statoil?

– Vi har lyktes godt med vår letevirksomhet. Vi hadde gode leteår både i 2011 og 2012. Og så langt i 2013 er Statoil det selskapet i verden som har funnet mest olje og gass, så det er positivt.

Isfjell kan gjøre det vanskelig

– Funnet er på 1100 meters havdyp og ligger mer enn 50 mil fra land, i tillegg er det isfjell i dette området. Det er flere ting som skal klaffe dersom feltet skal bli god butikk for Statoil, påpeker oljeanalytiker i Arctic, Trond Omdal.

– Det vil bli store utfordringer knyttet til å utvinne dette feltet. Selv om funnet er betydelig tror vi ikke at det vil skje utbygging der før nærmere 2025, sier Omdal.

– Men til tross for vanskelige tilgjengelighet og høye produksjonskostnader, kan dette bli et lønnsomt felt for Statoil?

– Vi tror verden trenger de feltene og vi tror på fortsatt høy oljepris på over 100 dollar fatet, og da tror vi dette feltet blir bygget ut, avslutter Omdal.

Statoil nye funn utenfor Canada

Kartet viser Statoils nye funn utenfor Canada.