Hopp til innhold

StatoilHydro vant ikke frem i Irak

StatoilHydros bud om å få utvinne olje fra landets nest største oljefelt ble ikke akseptert.

StatoilHydro
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

StatoilHydro har foreløpig ikke fått foten innenfor i oljerike Irak.

StatoilHydro la ifølge NTB tirsdag lagt inn bud på servicekontrakten til oljefeltet Vest-Qurna ved byen Basra i Sør-Irak, i konsortium med oljeselskapene Total og Maersk.

Kommunikasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro sier til NRK at StatoilHydro ikke vant frem med sitt bud, og at det var stor avstand mellom StatoilHydros tilbud og det Irakerne krevde.

Vil ha nye bud

På slutten av dagen var bare en av servicekontraktene avklart. Det var det største oljefeltet, Rumaila, som med sine reserver på 17,6 milliarder fat skal utvinnes av britiske BP og kinesiske CNPC.

På de andre feltene var ingen bud i nærheten av det Irakerne krevde, og landets oljeminister skal derfor ha bedt selskapene om å levere nye bud.

I alt ble det det holdt auksjon på seks oljefelt og to gassfelt idag. Vinnerne av auksjonene får ingen eierrettigheter, men får lisens til å utvinne olje fra allerede eksisterende felt.

Kjetil Tonstad, StatoilHydros direktør i Midt-Østen

Kjetil Tonstad, StatoilHydros direktør i Midt-Østen (t.h), i samtale under dagens auksjon i Bagdad.

Foto: Reuters

Kamp om gigantiske ressurser

Irak kommer på tredjeplass av landene med de største påviste oljereservene i verden, etter Iran og Saudi-Arabia.

- Irak sitter på 11 prosent av de påviste oljereservene. Til sammenligning har Norge 0,6 prosent, sier Thina Saltvedt til NRK. Hun er råvareanalytiker i Nordea.

Blant de 31 selskapene som har kommet med bud er oljegiganter som ExxonMobil og Shell. Også en rekke selskaper fra Kina og Sørøst-Asia har hengt seg på i kampen om utvinning av de omfattende ressursene av olje og gass som finnes i Irak.

- Kan gi store muligheter fremover

- Dersom StatoilHydro får en kontrakt idag får det neppe noen stor betydning for verdien av selskapet, sier en StatoilHydro-analytiker til NRK.

- Irak er kanskje ett av de få stedene i verden som kan by på virkelig store oljefunn til lave utbyggingskostnader.

StatoilHydro-analytiker

Han mener at avtalene som oljeselskapene kjemper om i Irak i dag ikke er så attraktive, fordi selskapene får penger for hvert fat olje som utvinnes, uavhengig av oljeprisen. Det er mulighetene som ligger i å kunne være med på utviklingen av helt nye felt som er det interessante, mener vedkommende.

- Begrenset lønnsomhet i kontraktene

- StatoilHydro synes nok at det er attraktivt å komme inn i de virkelig oljerike landene i verden hvor det er veldig stort potensiale for å øke produksjonen og finne olje, sier analytiker Arnstein Wigestrand i SEB Enskilda til NRK.

Han mener likevel at betingelsene som pr i dag tilbys de utenlandske oljeselskapene er lite attraktive og at det er begrenset hvor mye man kan tjene på kontraktene.

Skal bidra til gjenoppbygging

Statsminister Nouri al-Maliki håper at oljeutvinningen skal tjene gjenoppbyggingen av det krigsherjede landet. Både selskapene og den jevne iraker vil tjene på dette, sa statsminister Nouri al-Maliki da han åpnet møtet der kontraktene blir fordelt, ifølge NTB.

Det skjer nesten 40 år etter at Baath-partiet, som den gang regjerte i Irak, nasjonaliserte landets olje- og gassindustri. Kontraktene skulle egentlig fordeles mandag, men måtte utsettes en dag da flyplassen i Irak ble stengt på grunn av sandstorm.