NRK Meny
Normal

StatoilHydro får miljøkritikk

StatoilHydros planer om å investere 100 milliarder kroner i den omstridte oljesand-industrien i Canada får nå kritikk fra kanadiske miljøorganisasjoner.

StatoilHydro-flagg
Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Det kanadiske Pembina-Instituttet mener oljeindustrien kan rasere et skogsområde på størrelse med Florida.

Frederic Hauge mener dette er verdens skitneste oljeindustri, og at Statoil bør holde seg unna.

Frederic Hauge

Frederic Hauge er kritisk.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Bellona-leder Hauge møtte i dag opp i Søndagsavisas studio i NRK P2, sammen med professor i statsvitenskap, Dag Harald Claes, for å snakke om StatoilHydros planlagte investeringer i Canada. 

Hør: Søndagsavisa

 

StatoilHydro ønsker nå å investere i den kanadiske oljeindustrien. Men å utvikle olje fra tjukk tjæresand er en komplisert og kostbar prosess, og i tillegg svært miljøskadelig.

Likevel vil gigantselskapet nå spytte inn 100 milliarder kroner, som er den største enkeltinvesteringen i selskapets historie.

Utslipp av klimagasser

Miljøvernerne i Det kanadiske Pembina-instituttet er svært kritisk til denne virksomheten, og mener StatoilHydro og de andre selskapene som investerer her kan være svært ødelleggende for miljøet.

I tillegg til å ødelegge naturen, kommer omfattende utslipp av klimagasser fordi det brukes store mengder energi på å varme opp tungoljen som ligger under bakken.

- Vil bli utvunnet uansett

StatoilHydro er ikke enige i kritikken fra miløvernerne, og sier at deres selskap er det beste alternativet når disse forekomstene skal utvinnes.

- Vi gjør i grunn ikke det, for denne oljen vil bli utvunnet uansett. Og det at vi kommer inn med vår teknologi og vårt miljøfokus er bedre enn hvis andre aktøer skulle gjort det, sier Geir Jøssang, direktør for StatoilHydro i Canada.