Statoil til Indonesia

Statoil er for første gang tildelt en leteandel i Indonesia. Selskapet deler dypvannsblokken med ConocoPhillips.

Kart Indonesia
Foto: NRK

Statoils andel blir 40 prosent mens ConocoPhillips har de resterende 60 prosent av Kuma-bokken. Det amerikanske selskapet blir også operatør.

Den indonesiske presidenten dr. Susilo Bambang Yudhoyono og landets olje- og energiminister Purnomo Yusgiantoro var tilstede da avtalen ble signert.

- Dette er en milepæl for Statoil. For første gang er selskapet inne i oppstrømsvirksomhet i Indonesia. Tilgang på leteareal i Indonesia er i tråd med vår strategi for undersøkelse og produksjon, kommenterer Bill W. Maloney, direktør for Global exploration i avdelingen Internasjonal undersøkelse og produksjon.

Selskapene skal tilsammen betale fem millioner dollar i såkalt signaturbonus.

Signaturbonus er vanlig praksis i flere oljeland og anses som betaling for rettighetene til å utvikle et leteområde. Bonusstørrelsen henger ofte sammen med letelisensens antatte utvinningsmulighet og verdi, samt interesse i markedet.

 

Satoil og ConocoPhillips forplikter seg til å samle inn 2D-seismikk fra et område på 1000 kvadratkilometer og til å bore én letebrønn.

 

Kuma-blokken ligger like utenfor vestkysten av øya Sulawesi og dekker et område på vel 5000 kvadratkilometer.

Vanndypet i området er mellom 1000 og 2000 meter, ifølge Statoils nyhetsmelding.

– I dette prosjektet får vi bruk for vår erfaring fra dypvannsoperasjoner verden over. Vi vil bygge på vår evne til å anvende avansert teknologi i vår oppstrømsvirksomhet, sier Maloney.