Han mener det derfor ikke skulle være nødvendig med smøring for å lette Statoils arbeidsvilkår i landet.

Konsernsjef Olav Fjell i Statoil. (Arkivfoto)
Professor Noreng har imidlertid lite til overs for norsk dydighet, som skaper en enorm fallhøyde i saker som dem Statoil har kommet opp i den siste uken.
- Norske rederier har i alle år brukt penger på å få hjulene til å gå rundt i utenlandske havner uten at noen har skreket opp om det. Statoil derimot blir lett en politisk kasteball i en sak som er en økonomisk bagatell, men som på grunn av prinsipper og norsk naivitet kan få store konsekvenser, sier han.
Lekkasjer styrt av USA?
Professor Noreng spør hvorfor denne Statoil-saken er kommet opp nå. Selv mener han at vi bør vurdere muligheten for at informasjonene som er lekket ut til pressen, i utgangspunktet er styrt av politiske krefter på høyresiden i USA som misliker norsk oljepolitikk.
Det amerikanske forsvarsdepartementet irriterer seg over at norske og franske oljeselskap investerer i land USA har bedt om boikott av. Samtidig avslo oljeminister Einar Steensnæs, som var i Iran i mai, en invitasjon fra okkupasjonsstyret om å besøke Irak.
De amerikanske oljeselskapene vurderer risikoen ved å investere i Irak under et okkupasjonsstyre som uakseptabel, men det hindrer ikke politiske høyrekrefter både i USA og enkelte land som er knyttet sterkt til USA, å bruke denne saken mot Statoil.
Norsk tilbaketrekking
- Vil denne saken føre til at statsdominerte selskap som Hydro og Statoil trekker seg ut av letevirksomheten i utviklingsland?
- Det håper jeg ikke, og det bør ikke skje. Men norsk oljenæring har det ikke lett. På norsk sokkel forsøker miljøverninteresser å hindre videre leteaktivitet og i utviklingsland blir den viktigste næring vi har kritisert når den forsøker å tute med de ulver som er ute.
- Bunn hederlig
Noreng sier foran mandagens styremøte i Statoil at han har inntrykk av at topppledelsen i Statoil er bunn hederlige mennesker.
- Det kan godt tenkes at det i den aktuelle saken er gjort
tabber nedover i rekkene, blant annet fordi det burde vært
unødvendig å smøre seg til en posisjon i Iran der Norge og
Statoil har en sterk og respektert stilling, sier Noreng.