Hopp til innhold

Statoil sier seg skyldig i miljøbrudd i Canada

Statoil sa seg i ettermiddag, norsk tid, skyldig i 19 brudd på miljølovgivningen i Alberta i forbindelse med utvinningen av olje fra tjæresand.

Greenpeace-demonstranter utenfor kontorene til Statoil Canada

Aktivister fra Greenpeace, utkledd som Statoils konsernsjef Helge Lund (t.v) og ordfører i Alberta Ed Stelmach, demonstrerer med et norsk flagg tilgriset med olje utenfor Statoils kontorer i Canada.

Foto: TODD KOROL / Reuters

– Lovbruddet blir ikke mindre alvorlig av at Statoil tilstår. Olje- og energiminister Ola Borten Moe har sagt at Statoil skal være best i klassen. Nå som de har innrømmet at de ikke er det, bør han ta ansvar og trekke selskapet ut av tjæresand, mener Truls Gulowsen som leder Greenpeace i Norge.

Han har tidligere kalt saken for «pinlig for Statoil og Norge».

Etterforsket i to år

Statoil møtte i dag myndighetene i den canadiske provinsen Alberta til et tredje rettsmøte i en sak der selskapet risikerer millionbot for miljøkriminalitet.

Det er Alberta-myndighetene som har saksøkt Statoil for miljøkriminalitet knyttet til det omstridte oljesandprosjektet.

Alberta Environment etterforsket Statoil i to år - noe som endte med at selskapet ble saksøkt for 19 tilfeller av lovbrudd og risikerer en bot på 11 millioner dollar, eller over 60 millioner kroner, dersom selskapet blir kjent skyldig.

Forslag om straff innen november

Aktor har, ifølge Gulowsen, bedt om tid til 21. november med å komme med forslag til straffereaksjon.

Påtalemyndigheten legger opp til at saken vil munne ut i såkalt «creative sentencing». Det kan blant annet være kunnskapsoverføring, slik at hele industrien kan ta lærdom av det som har skjedd, opplyser Statoil ifølge NTB.

– Et selskap kan også straffes økonomisk som en del av en slik kreativ straff, men pengene kan samtidig øremerkes utdannings- eller forskningsprosjekter eller heving av standardene i industrien, forteller informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil til NTB.

– Forventer at Statoil følger regler

Olje- og energiminister, Ola Borten Moe (Sp), sier i Dagsnytt 18 på NRK i dag at han forventer at Statoil følger reglene i det landet de opererer i.

– Min forventning som stor eier er at de følger lover og regler i de land de opptrer. Også at de ligger i front, ikke minst på miljøkrav.

– Pinlig

Saken kommer som en følge av at myndighetene i Alberta mener Statoil har overtrådt vannlisensen sin og gitt falsk eller villedende informasjon om vannuttaket sitt. Statoil skal i 2008 og 2009 ha brukt ferskvann til å lage transportveier av is, slik at de fikk tilgang til boring.

Selskapet har tidligere fått lov til å bruke grunnvann til dette, men ikke vann fra innsjøer, elver og bekker.

Truls Gulowsen

- Tiltalen viser stor avstand mellom retorikk og praksis, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Foto: Pressebilde

Greenpeace er blant organisasjonene som har forsøkt å få stanset oljesandprosjektet. Leder Truls Gulowsen mener dette er en svært pinlig sak for Statoil.

– Statoil har hatt en høy profil på at de skal drive tjæresandutvinning så mye bedre enn alle andre. De har også hevdet at «vannproblemet er løst». Tiltalen fra canadiske myndigheter viser at det ser ut til å være svært stor avstand mellom retorikk og praksis, power-point og virkelighet. Det bør være pinlig for selskapet, sier Gulowsen til NRK.no.

Han er i byen Edmonton i Alberta for å følge rettsmøtet.

Den norske stat eier 67 prosent av Statoil. Dermed rammes også Norge av rettssaken, mener Gulowsen.

– Rammer Norges omdømme

– Utenfor Norge ses Statoil forståelig nok i stor grad som den norske statens oljeselskap, som utfører norsk oljepolitikk og står for utøvelse av Norges moral, sier Gulowsen.

– Når Statoil driver på kant med loven eller på umoralsk vis, rammer dette selvsagt også den norske statens omdømme. Kontrasten blir særlig stor når det dreier seg om miljø- og klimaområdet, der Norge retorisk fremstår som en positiv kraft på den globale scenen.

Miljøpolitisk talsmann i SV, Snorre Valen, mener saken stiller Norge i forlegenhet i Canada.

– Og det har jo vi som har advart mot denne virksomheten lenge fryktet.

Statoil: Tar dette alvorlig

Bård Glad Pedersen

Bård Glad Pedersen vil ikke kommentere den pågående rettssaken, men sier at Statoil tar anklagene alvorlig.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Statoil har i ettermiddag sagt seg skyldig i de 19 bruddene Alberta Environment har saksøkt dem for.

– Siden saken er i rettssystemet, vil vi ikke kommentere prosessen underveis. Men vi har varslet at vi tar dette alvorlig, og at vi vil dele informasjon som kan belyse saken, sier Bård Glad Pedersen, mediekontakt for Statoils internasjonale aktiviteter.

Forurenser langt mer enn forventet

Oljesandprosjektet i Canada er svært omstridt. Statoil Canada Ltd. har et lisensområde på rundt 1100 kvadratkilometer, noe som tilsvarer nesten to og en halv gang hele Oslos størrelse.

Ifølge blant andre miljøorganisasjoner har utvinning fra oljesand store negative effekter på miljø, helse og klima.

Statoils egne tall har vist at oljesandprosjektet forurenser langt mer enn forventet. Den første oljen som Statoil produserte fra tjæresand i 2010, medførte 85 ganger så høye CO2-utslipp som et fat vanlig nordsjøolje.

CO2-utslippene er høyest i oppstarten av produksjonen, men Greenpeace har pekt på at de første utslippene i oljesandprosjektet var nesten fire ganger så mye som Statoil oppga for første driftsår i sin egen miljøkonsekvensanalyse.

StatoilHydro kjøpte seg inn i oljesandområdet i Canada i 2007 og planla da en ny teknologi som vil gi mindre utslipp enn metodene som nå brukes.

Likevel vil utslippene tilsvare utslippene til hele Norges bilpark dersom alle Statoils utbyggingsplaner gjennomføres.

Anlegget i Alberta er godkjent for produksjon av 10.000 fat olje per døgn, noe som forventes å øke til 18.800 fat olje i løpet av to år. Statoil har som ambisjon å kutte CO2-utslippene med 40 prosent om 14 år, innen 2025

Statoils generalforsamling har behandlet oljesand-saken tre ganger, men har samtlige ganger avvist å trekke selskapet ut av prosjektet.

Tredje forsøk

Det første forberedende rettsmøtet i Edmonton i april rakk knapt å begynne før Statoil ba om mer tid til å vurdere underlagsmaterialet for anklagene.

Det ble berammet et nytt saksforberedende møte 30. juni, men også da ba partene om utsettelse for å gå gjennom dokumentene. Klokken 17 norsk tid i dag kom det tredje forsøket.

– Rettssaken er allerede utsatt to ganger, så det kan skje igjen, men vi håper på full behandling. Canadiske myndigheter har skissert at Statoil kan bli ilagt bøter på 60 millioner kroner. Det vil i tilfelle representere et solid løft i Canadas håndheving av allerede ganske løse miljøregler i tjæresanden, som er kjærkomment og nødvendig selv om 60 millioner ikke er store summer for et oljeselskap, sier Gulowsen.