NRK Meny
Normal

Statoils oljefunn er dobbelt så stort som først antatt

Oljefunnet i Aldous Major Sør er dobbelt så stort som tidligere antatt og anslås nå til mellom 900 og 1500 millioner fat, opplyser Statoil.

Statoil-logo

– Aldous/Avaldsnes er et gigantfunn og ett av de største funnene på norsk sokkel noensinne, sier konserndirektør for Leting i Statoil, Tim Dodson.

Foto: Jørn Kaarstad / NRK

Statoil ASA gjorde det betydelige oljefunnet sammen med partnerne Petoro AS, Det norske oljeselskapet ASA og Lundin Norge AS på Aldous Major Sør-prospektet (PL265) i Nordsjøen i august i år. Statoil er operatør for Aldous Major Sør, og har en eierandel på 40 prosent i PL265.

De første estimatene gikk ut på at funnet var mellom 200 og 400 millioner fat oljeekvivalenter (o.e.). I september ble anslaget hevet ytterligere.

Dobler tidligere anslag

I dag ble det kjent at oljefunnet er dobbelt så stort som tidligere antatt. Ifølge de nye anslagene utgjør funnet mellom 900 og 1500 millioner fat, opplyser Statoil.

– Vi gjorde jo dette funnet i Aldous Sør i sommer, og anslagene viste da at det inneholdt mellom 400 og 800 millioner fat olje. Etter at vi nå har boret en ny letebrønn for å undersøke dette ytterligere, ser vi at dette er et gigantfunn som inneholder dobbelt så mye som det vi først trodde, sier informasjonsdirektør i Statoil ASA, Jannik Linbæk jr., til NRK.

Ifølge Linbæk er det for tidlig å si hvor mye dette utgjør i kroner og øre, men det er helt klart at det er snakk om betydelige verdier.

Stort areal

Ifølge NTB strekker funnet seg over et stort areal på cirka 180 kvadratkilometer, og det er betydelig variasjon både i reservoartykkelsen og i høyden på oljekolonnen i strukturen.

Det skal bores ytterligere avgrensningsbrønner i begge utvinningstillatelsene. Statoil vil avvente resultater fra disse brønnene før selskapet kommer med et oppdatert, mer nøyaktig volumanslag for det kombinerte funnet.

Fortsatt grunnlag for nye funn

Det viktigste ved dette funnet, er ifølge Linbæk at det beviser at det fortsatt er grunnlag for å gjøre store funn på norsk sokkel.

– Funnet viser derfor at aktiviteten innenfor oljeindustrien har utsikter som strekker seg langt inn i framtida, og det har vært en vitamininnsprøytning for hele industrien, sier Linbæk til NRK.

Han forteller at Statoils geologer sier at det nye funnet viser et potensial som man ikke har tatt innover seg tidligere.

– Det er inspirerende, sier Linbæk.

Økonomikommentator i NRK, Steinar Mediaas, sier at funnet betyr at norsk oljealderutvides med flere generasjoner.

– Dette er en ny vår for norsk sokkel, og skaper en julekveldstemning i den bransjen i dag, sier han.

Største noensinne

Ifølge Statoil er dette et av de største oljefunnene på norsk sokkel noensinne.

– Aldous/Avaldsnes er et gigantfunn og ett av de største funnene på norsk sokkel noensinne. Volumestimatene øker nå ytterligere fordi avgrensningsbrønnen som er boret påviser et sammenhengende, meget godt og tykt reservoar i Aldous Major Sør, sier konserndirektør for Leting i Statoil, Tim Dodson, til NTB.

Ifølge selskapet Lundin er den samlede forekomsten Avaldsnes/Aldous Major Sør beregnet til å inneholde mellom 1,7 og 3,3 milliarder fat olje, og er dermed en av de største forekomstene på norsk sokkel.

Statfjord og Ekofisk har hittil vært regnet som de største funnene, med henholdsvis 3,6 milliarder fat og 3,4 milliarder fat oljeekvivalenter.