NRK Meny
Normal

Staten tar kontroll over Kaupthing

Islandske myndigheter har tatt kontroll over landets største bank, Kaupthing. Den norske nettbanken er stengt for transaksjoner.

Kaupthing
Foto: BOB STRONG / REUTERS

Dermed er alle de tre største bankene på Island overtatt av staten.

Finansmyndighetene sier i en pressemelding at alle innskudd i Kaupthing er sikret i henhold til banksikringsfondet.

- Dette er et nødvendig steg for å oppnå målene til den islandske regjeringen om å sikre den videre driften av islandske banker, heter det i pressemeldingen.

Kaupthing er suspendert fra handelen på Oslo Børs.

Nettbanken er stengt

Ifølge myndighetene vil Kaupthings filialer, minibanker og nettsider vil fungere som normalt, men det er ikke tilfelle for alle norske Kaupthing-kunder.

Nettbanken på kaupthingedge.no er nå stengt for transaksjoner.

Kunder som forsøker å logge på, blir nå møtt av følgende melding:

«We are not currently processing any deposits or any withdrawal requests through our Kaupthing Edge online accounts.»

(Fortsetter under bildet)

Stengt nettbank hos Kaupthing Edge

Nettbanken er stengt for norske kunder.

Foto: Skjermbilde: Kaupthingedge.no

Får ingen beskjeder fra Island

Christian Almskog

Christian Almskog.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Markedsdirektør Christian Almskog sier til NRK at Kaupthing Norge foreløpig ikke får noen beskjeder fra Island.

- Vi skulle gjerne visst mer, men vi forholder oss til informasjonen vi får, og det er stort sett den samme informasjonen som alle andre har tilgang til.

Almskog vet heller ikke når nettbanken kan åpnes igjen.

- Vi gjør det vi kan for at kundene skal få beroligende informasjon, og hjelp til å få tilgang til pengene sine. I forhold til Edge er det vanskelig å vite nøyaktig når den vil bli åpnet, sier Almskog.

Hele styret i Kaupthing på Island har trukket seg, og landets kredittilsyn fungerer inntil videre som styre i banken. Mens banken er under administrasjon er den under konkursbeskyttelse, og kan ikke bli utsatt for tvangstiltak eller konkurs, ifølge Kaupthing.

I bankens norske filial skal de 110 ansatte fortsette med sitt arbeid inntil videre.

Norske kunder er sikret

Kristin Halvorsen

Finansminister Kristin Halvorsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Finansminister Kristin Halvorsen sier til NRK at norske myndigheter skal sørge for at nordmenns innskudd i Kaupthing ikke går tapt.

- Vi er kjent med at Kaupthings filial i Norge har betydelige vanskeligheter. Det er også bakgrunnen for at vi har gått ut i dag og sagt at vi skal sikre de innskyterne som nå er usikre på om sparepengene deres er intakt. Men vi må komme tilbake til hvordan vi skal gjøre det, sier Halvorsen.

Les: - Kaupthing-kunder må vente

Den norske Kaupthing-filialen er tilsluttet Bankenes Sikringsfond. Norske kunder er derfor sikret i både den islandske og den norske ordningen.

Kaupthing skal selv sikre beløp opptil 160.000 kroner, mens den norske ordningen skal dekke beløp fra dette og opp til to millioner kroner.

Les mer hos FBI: Økonomiekspertene svarer

- Det er ikke uttrykk for en generell bankkrise i Norge, fordi vi vet at norske banker er solide. Det er ikke det som er problemet hos oss, men utfordringen er mangelen på likviditet og penger i omløp, sier Halvorsen.

40 milliarder i Edge

Kaupthing har virksomhet i alle de nordiske landene, inkludert Norge. Banken har også kontorer sju andre land, inkludert USA, Storbritannia, Tyskland og Sveits.

Kaupthing Edge hadde rundt fem milliarder euro, eller 40 millarder kroner, i innskudd på verdensbasis.

Kaupthing eier også 20 prosent av Storebrand, og flere rødgrønne politikere oppfordrer regjeringen til å kjøpe selskapet tilbake .

Stengt i Finland

Det finske kredittilsynet har stanset virksomheten ved Kaupthings filial i Finland. Det er ikke mulig å flytte penger ut fra filialen, og nettbanken er stengt.

Ifølge det finske kredittilsynet er grunnen at alle kundene skal behandles likt.

Det britiske finansdepartementet kunngjorde onsdag at en Kaupthing-filial er satt under administrasjon, og statsminister Gordon Brown truet med å saksøke Island .

Den svenske sentralbanken ga samtidig Kaupthing i Sverige et kriselån for å opprettholde likviditeten. Ifølge Kaupthing Bank Sverige har den svenske filialen nok midler til å betale sine kunder tilbake.

Islandske myndigheter har allerede tatt over bankene Glitnir og Landsbanki. Senest i forrige uke nektet Kaupthing for at banken sto i fare for å havne i samme situasjon.

Les: Islandsk bank tatt over av staten

Les: Glitnir får nødhjelp

Les: Slik sikres sparepengene dine