NRK Meny
Normal

Staten tar halvparten

Rundt 6,5 prosent av oppgjøret etter en bolighandel går med til å dekke kostnadene ved handelen, i følge Norges TakseringsForbund (NTF). Staten tar halvparten.

prospekt
Foto: Ness, Rune Petter / Scanpix

NTF mener boligsalg i Norge er dyrt og ønsker at utgiftene ved boligsalg skal reduseres. Derfor vil de illustrere hvor pengene i bolighandelen går.

Forbundet har tatt utgangspunkt i en bolig som selges for 2,5 millioner kroner, og regnet ut at de samlede utgiftene i forbindelse med handelen blir 161 000 kroner.

 Mer enn 80 000 til staten

– Dokumentavgiften på 2,5 prosent vil utgjøre 62 500 kroner, mens merverdiavgiften som legges på toppen av de øvrige utgiftspostene utgjør snaut 20 000 kroner, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i Norges TakseringsForbund.

Mer enn halvparten av de samlede utgiftene knyttet til handelen tilfaller med andre ord staten.

Megler tar mindre enn staten

Megleren tar halvparten så mye som staten.

– Meglerprovisjonen vil i henhold til vanlige priser utgjøre 40 000 kroner. Det tilsvarer 1,6 prosent av salgssummen, og 25 prosent av utgiftene ved handelen, sier Støbakk.

I tillegg kommer fotografering og annonsering som ifølge NTF gjerne beløper seg til drøyt 18 000 kroner.

Vil gjøre salgsrapport obligatorisk

En Boligsalgsrapport fra godkjent takstmann koster gjennomsnittlig 7000 kroner, som i eksemplet utgjør 4,3 prosent av kostnadene.

– En slik rapport er langt mer omfattende enn en vanlig takst, og etter vår mening ville både kjøper og selger være tjent med at den ble obligatorisk, sier Størbakk. 

I følge Norges TakseringsForbund innhenter stadig flere selgere Boligsalgsrapport allerede.

– Erfaringene viser at dette reduserer faren for tvister i ettertid, mener administrerende direktør Arne M. Støbakk.